2017-05-24 09:30:00
Range Rover poslal cez
Range Rover poslal cez búdu

VIDEO: Príklady priťahujú, ale prečo sa frajeri nepoučia?

Chcel sa predviesť, otočil Range Rover okolo celkom inej osi, ako pôvodne plánoval.

Túžili ste aj vy ovládať umenie otočiť sa s autom okolo svojej osi? Treba na to tréning a zvládnutie pár grifov. Otočenie o 180 stupňov, teda do protismeru jazdy sa označuje pojmom J-turn. Vídať ho v mnohých (nielen akčných) filmoch. Je to rýchle otočenie automobilu, ktorý najprv cúva a potom na minimálnom priestore zmení smer jazdy. Na jeho zvládnutie musia byť splnené isté podmienky.

V prvom rade menšia adhézia. Najlepšie je to preto skúšať na snehu (prípadne na ľade), ale ešte lepšie na mokrej ceste. Treba si však na to „vyárendovať“ dostatočne veľkú voľnú plochu.Môže sa stať, že ak pri otočke zavadíte napríklad o obrubník, pretočíte auto v celkom inom smere a okolo inej, či dokonca iných osí... Keď už to „máte v ruke“, môžu sa pokusy presunúť aj na suchý povrch.

Druhým predpokladom je auto s pomerne nízkym ťažisko. Ide o otočenie okolo zvislej osi, teda v horizontálnom smere. Nie „cez búdu“, čo sa však môže stať, ak zvolíte vysoké a nestabilné auto. Na to treba pamätať, rovnako aj na nacvičenie. Kto to chce skúsiť bez tréningu, tancuje po tenkom ľade.

Na to všetko asi zabudol vodič Range Roveru, ktorý nezvládol frajerské otočenie. Pokus sa skončil kotúľom – práve ako sme spomenuli – prekopŕcol sa „cez búdu.“ Pritom je nepochopiteľné, že sa muž za volantom pokúsil o podobný kúsok v rezidenčnej štvrti.

Príjazdová plocha ku garáži domu, na ktorej sa incident odohral, mu nepatrila. Vyzerá to tak, akoby sa chcel pred niekým „vytiahnuť“. Namiesto toho sa rozpľasol na ceste. Dobrou správou aspoň je, že po neúspešnom pokuse zostal nezranený.

Nasledujúce video by malo slúžiť ako odstrašujúci prípad pre vodičov, ktorí by niečo podobné chceli skúšať bez prípravy a hlavne v aute s podobnými proporciami ako má práve Range Rover...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo