2017-05-23 14:45:00
Škoda Karoq prezentácia
Škoda Karoq prezentácia
Zdroj: Jozef Vydra

VIDEO: Škoda Karoq na premiére zaujal, páčil sa aj Dare Rolins

Išlo o statické predstavenie, kde sa ukázalo že Škoda sa svoju DNA snažila zachovať aj v novom SUV.

Známa platforma MQB v skrátenej verzii, ktorú už používa sesterský SEAT Ateca je základom novinky. V ponuke nahradí doterajší model Yeti. Nové auto si vypýtalo aj nové meno.

Hoci technologicky vychádza zo základu, ktorý ako prvý predstavila Ateca, nové SUV Škody sa viac podobá na väčšieho člena rodiny - Kodiaq.

Škoda sa rozhodla odhaliť detaily kompaktného SUV na medzinárodnej prezentácii na severe Európy - v Štokholme. Bolo to síce ďaleko, ale v zaujímavom prostredí krajiny s prekrásnou prírodou. Dostať sa však na samotnú prezentáciu bol zážitok...

Množia sa otázky, či a kde sa viete dopátrať k vyššej obrazovej kvalite. Takže ak kliknete na nasledujúci odkaz Full HD video, máte možnosť vychutnať si obraz v rozlíčení 1920 x 1080, čo žiaľ prehrávač na stránke neumožňuje.

V ponuke sú bežne 16, alebo 17-palcové kolesá. Za príplatok zliatinové 18 a 19-palcové disky, rovnako aj ochranné plastové lemy blatníkov a prahov. Dodávajú Karoqu drsnejší výraz. Škoda je hrdá na veľkosť interiéru. Cestujúci na zadných sedadlách majú teraz navyše 69 mm na kolená. Karoq má pod piatymi dverami, ktoré sú za príplatok elektricky ovládané aj pomocou „kopnutia“ pod zadný nárazník objemný batožinový priestor. Má základný objem 521 litrov batožín. Sklopením sedadiel to je až 1 630. Je to v porovnaní s Yetim až o 115 litrov viac. Ešte väčšiu variabilitu poskytuje príplatkový systém VarioFlex. Tvoria ho tri samostatné posuvné a demontovateľné sedadlá. Podľa ich polohy je objem kufra od 488 cez 588 až po 1810 litrov - ak vyberieme všetky tri sedadlá.

Dve premiéry na palube

Najväčšie vychytávky, ktoré majú svoju premiéru v rámci značky Škoda, sú v kabíne. Prvou je digitálny kokpit, ktorý umožňuje štyri druhy zobrazovania údajov: klasické s veľkým otáčkomerom a rýchlomerom, alebo digitálne s centrálnou navigáciou alebo iným preferovaným zdrojom a digitálnym zobrazením rýchlosti, alebo zvoleného rýchlostného stupňa v hornej a spodnej časti. Infoprofil umožňuje centrálne zobrazenie navigácie a bočné zobrazenie iných voľne konfigurovateľných údajov. Na minimum sa údaje obmedzia v režime redukovaného usporiadania, napríklad v noci.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Najvyššie multimediálne rozhranie Colombus s 9,2-palcovou obrazovkou prináša v Škode prvý raz ovládanie gestami. To je zároveň druhá premiéra v aute značky Škoda. Tento systém má zatiaľ iba vynovený Golf a nový VW Arteon. Vyskúšame ich dôkladnejšie počas dynamickej prezentácie, prípadne v domácom teste. V prípade Golfa sme kritizovali nelogický posun pri pohybe ruky, som zvedavý, či to už vývojári zmenili. Multimédiá sa pripájajú so smartfónmi cez platformy Apple CarPlay, Android Auto a Mirror Link. Ak ste v núdzi, k slovu sa dostanú funkcie Care Connect aj s automatickým privolaním pomoci.

Karoq disponuje aj takými komfortnými prvkami výbavy, ako sú vyhrievanie volantu, ambientné podsvietenie interiéru v desiatich farbách alebo personalizovaný kľúč. Umožňuje až tri druhy individuálneho nastavenia vozidla. Nechýbajú ani najnovšie asistenčné systémy.  Napríklad radarový tempomat aj s monitorovaním chodcov a s autonómnymi brzdami až do zastavenia auta aktívny do rýchlosti 34 km/h, monitorovanie jazdných pruhov a slepých uhlov zrkadiel, či sledovanie únavy vodiča. Pri cúvaní zaznie výstraha a auto sa zabrzdí, ak by malo dôjsť ku kolízii. Svetlá môžu byť vybavené automatickým prepínaním diaľkového režimu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pod kapotou nový motor 1,5 TSI Evo

Ponuka motorov je takmer zhodná s Atecou. Základom je známy 3-valec 1,0 TSI ( 85 kW), ktorý sa nedávno objavil pod kapotou Octavie aj Rapidu (81 kW). Premiérovou novinkou je 4-valec 1,5 TSI Evo s výkonom 110 kW. Má systém vypínania valcov ACT, ktorý šetrí 0,5 litra na 100 km. Dieselové motory sú tri: 4-valce 1,6 TDI (85 kW) a 2,0 TDI (110 kW, 140 kW). Najvýkonnejší diesel je sériovo so 7-stupňovou prevodovkou DSG a s pohonom 4×4. V prípade motorov 2,0 TDI (110 kW) a 1,5 TSI budú štvorkolka aj automat za príplatok.

Najslabšie motory 1,0 TSI a 1,6 TDI sú výhradne s predným pohonom, pritom však s možnosťou voľby automatu. Štandardom je bežne 6-stupňová manuálna prevodovka. Všetky motory majú štart-stop systém. Na výber sú jazdné režimy Normal, Sport, Eco a Individual. Štvorkolky majú ešte aj režim Snow a Off-road. Tie menia účinok ABS, ESP, ASR, ale aj prevodovky, aby bola čo najlepšia trakcia na klzkých povrchoch. V prípade potreby tiež aktivuje asistent pre zjazd z kopca a hill-holder pre rozjazd do svahu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Karoq sa bude lepšie cítiť v teréne s balíkom pre zlé cesty. Sú v ňom spodný kryt motora, elektroinštalácie, brzdových a palivových vedení. Podvozok má predné zavesenie McPherson zo spodnými trojuholníkovými ramenami a zadné štvorprvkové závesy. Systém 4×4 pracuje na báze elektro-hydraulickej spojky Haldex piatej generácie.

V zákrutách a na šmykľavom povrchu má pomáhať elektronický uzáver EDC, ktorý pribrzďuje preklzujúce kolesá. Na výber budú aj voliteľné adaptívne tlmiče DCC. Určite budú prospešné aj pri ťahaní prívesu, ktorý sa dá pripojiť za elektricky výklopné ťažné zariadenie.

Karoq sa predstaví vo výstavnej premiére v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Objednávať sa však už bude dať skôr, koncom leta. Prvé autá prídu k svojim majiteľom v priebehu novembra.

Zatiaľ sme s autom nejazdili, ale nech je prísľubom pre vás zatiaľ aspoň toto video, na ktorom sa Škoda Karoq predstavuje aj v dynamickej podobe...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo