2017-06-19 04:10:00
Škoda Octavia RS 2,0
Škoda Octavia RS 2,0 TDI
Zdroj: Ján Hargaš

VIDEO: Prvá jazda s faceliftovanou Octaviou Scout a Octaviou RS

Dynamická prezentácia nových verzií faceliftovaného modelu Octavia sa konala v okolí Viedne.

Je fajn, keď nemusíte cestovať služobne ďaleko. Prečo aj, veď v okolí Viedne a v samotnej Viedni majú automobilky všetko potrebné. Nie je to po prvýkrát, čo sa medzinárodná prezentácia nových modelov konala vo Viedni, či v Bratislave a v okolí. Naposledy to azda bola svetová prezentácia modelu Opel Astra novej generácie.

Teraz do Viedne pristála flotila konkurenčných vozidiel. Model Škoda Octavia prekonal facelift, o ktorom už bolo povedané mnohé. Jedným sa páči, druhým nie a aj keď je dizajn často prvým a najvýznamnejším dôvodom na kúpu automobilu, nie je jediným. Avšak vráťme sa ešte k tejto nikdy nekončiacej téme.

Bozk na rozlúčku

Jozef Kabáň, to je meno, ktoré u internetového diskutéra vzbudzuje veľkú chuť vyjadriť sa. Pritom je to úplné šialenstvo. Kabáň je geniálny dizajnér, na ktorého by sme mali byť hrdí, je predsa Slovák, ktorého skice, nápady a riešenia nachádzame na státisícoch áut po Európe a nielen tu. V súčasnosti jeho stopa v Škode chladne, no len tak skoro nevychladne, a to je dobre. Nesmieme však zabúdať ani na mnoho ďalších dizajnérov, ktorí sa o vizuálnu stránku modelov značky Škoda zaslúžili a stále zasluhujú.

Zdroj: Ján Hargaš

Zhoda okolností (alebo to nazvite podľa seba) chcela, že Jozef odišiel k nepriamej konkurencii do BMW v čase keď svetlo sveta uzrel jeho najaktuálnejší a najkontroverznejší počin – facelift modelu Octavia.

Táto téma krčmové pulty azda nasledujúce roky neopustí a ako sme sa viacerí zhodli, to môže byť jedným z dôvodov doslova prekvapivého dizajnu tohto modelu.

Úprimne priznávam, že fotografie ani videá s faceliftovanými Octaviami na mňa nepôsobia ako estetický orgazmus a nová maska mi v tejto forme spočiatku vadila. Lenže čas vyrieši všetko a história nás učí, že čím rozpačitejšie reakcie pri uvedení modelu, tým nadčasovejší dizajn. Mám pocit, že v konečnom dôsledku to bude výhra. Pretože kým sa všetci ostatní snažia vyzerať rovnako (a ide im to výborne) Octavia je iná a iná nikdy neznamenala zlá. Ale dosť bolo o vzhľade. Poďme k schopnostiam. Ako prvá na rade - Octavia RS a krátke dojmy z krátkeho okruhu v Pachfurte. Nasledovať bude Scout zdolávajúci terénne prekážky taktiež v Pachfurte.

Tu je krátke jazdné video s novou Octaviou RS na okruhu. 

Ak chcete toto video vidieť vo vysokom FULL HD rozlíšení, kliknite sem. 

Nasleduje krátke video bez komentára s Octaviou Scout na okruhu:

Octavia RS a adaptívne tlmiče

Jazda s týmto modelom je azda najväčšou zaujímavosťou oboch faceliftovaných verzií Octavie. Vďaka adaptívnym tlmičom a ich dôkladnému nastaveniu pre potreby auta vidieť a cítiť v jazdnom prejave vozidla markantné rozdiely. V prvom rade je totiž auto pohodlnejšie a lepšie filtruje nerovnosti. Dokonca ani v športovom režime nie je tak tvrdé ako si pamätáme zo štandardnej Octavie RS pred doplnením ponuky o skratku DCC. Lepšie filtrovanie nerovností ale paradoxne spôsobuje, že najmä liftback je pri ostrých prejazdoch kľukatých ciest s nie príliš dobrým povrchom menej istý ako doteraz. Ľahký zadok pri priečnej nerovnosti v zákrute dokáže v istých momentoch „uletieť“

Zdroj: Ján Hargaš

Jednoducho – priestor pre pritvrďovanie podvozku tu rozhodne je a môže autu pomôcť. Paradoxne disponuje lepšími jazdnými vlastnosťami podľa mojich prvých zistení naftová verzia – minimálne z pohľadu stability pri nerovnostiach. Je jasné prečo – ťažší nos naftového auta a pripojiteľný pohon zadnej nápravy nad zadnými kolesami. To zvyšuje hmotnosť, no tiež zlepšuje jej rozloženie a najmä 4x4 od nepamäti zlepšuje jazdný prejav automobilov s predným náhonom. Vo výsledku je tak Octavia RS TDI 4x4 istejšia. Veľké oblúky s vypnutým ESC pod plynom krúži s očarujúcim pískaním kolies. Na hrboly za apexom na jednej zo zákrut na cvičisku v Pachfurte auto reaguje lepšie ako RS TSI v rovnakej karosérii.

Na druhú stranu je nepochybné, že dobrý vodič ocení vyššiu divokosť modelu RS a so znalosťou vlastného auta z neho dokáže vyťažiť viac. Ak ale čakáte, že auto vďaka desiatim koníkom ťahá rozpoznateľne lepšie, sklamem vás. Rozdiel vlastne ani necítiť. Vôbec to nevadí, lebo aj tých 230 koní má poriadny šmrnc.

Novinky na palube

Octavia RS, ale aj Scout pôsobia vďaka novým doplnkom prémiovejším dojmom. Pomáhajú tomu malé zmeny v interiéri, no nepochybne tiež nový veľký dotykový displej. Kým uhlopriečku a dostatočne veľké ikonky na prácu chválim, rýchlosť im až tak pochuti nie je. Systém nepatrí medzi najrýchlejšie a mierim najmä k navigácii. Počas jazdy sa mi pár krát zasekla a menšia neprehľadnosť práce s ňou i nezvyk spôsobili, že sa mi nedarilo nastaviť veci podľa potreby. Uvidíme ako bude slúžiť kolegovi počas redakčného testu, ale mňa trošku sklamala. Pocit sklamania som mal aj zo systému spojenia s operátorom prostredníctvom zabudovanej SIM karty.

Zdroj: Ján Hargaš

Tak ako môžete z auta zavolať pomoc iba jedným tlačidlom, môžete iba jedným tlačidlom kontaktovať servis a tiež informácie. Lenže informácie nie sú až tak informačné ako by sme v čase konkurenčných systémov ako ON STAR mohli čakať. Operátor vám síce môže povedať pár info, ktoré ľahšie získate vo svojom smartfóne, nemôžete ho využiť napríklad na zjednodušenie navigovania. Škoda (zatiaľ) neposkytuje možnosť využiť tento systém na získanie adresy priamo do navigácie tak ako konkurenti z Oplu. A to je škoda, Škoda. 

Takže aké sú? 

Nuž podľa mňa lepšie ako pred faceliftom, i keď nie výrazne. Naďalej patria ako RS aj Scout k silným hráčom v segmente. Len ťažko nájdete v triede praktickejšie auto ako je Octavia, ktoré dokáže ešte aj pekne zatlačiť do sedadla za túto cenu. A podobné platí aj o Scoute, ako dokazuje aj video vyššie. Scout naďalej zostáva veľmi schopné kombi, ktoré hravo nahradí drahšie SUV, ak oň pravda nemáte záujem. 

Zdroj: Ján Hargaš

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo