2023-08-25 12:03:00
Nové hybridné trolejbusy Škoda
Nové hybridné trolejbusy Škoda s karosériou Solaris v Bratislave
Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Nové električky a hybridné trolejbusy postupne prichádzajú do Bratislavy

Bratislava výrazne obnovuje vozidlový park. Nové budú električky, hybridné trolejbusy i megatrolejbusy.

 Nové električky a hybridné kĺbové trolejbusy sa majú do výpravy v bratislavskej mestskej hromadnej doprave zaraďovať postupne v priebehu jesene. Prvé kusy už dorazili do Bratislavy.

Celkovo príde 30 nových električiek. "Z toho 20 jednosmerných a 10 obojsmerných. A aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sa nová električka nelíši od tých predošlých, ktoré už dobre poznáme, opak je pravdou. Má nové, plne LED svetlá na čiernej maske, výkonnejšiu klimatizáciu, inovovaný brzdný a riadiaci systém, tuhší rám karosérie, plnofarebné vonkajšie transparenty a aj väčší informačný systém," napísal primátor Matúš Vallo na svojom FB profile.

"Z výrobných liniek k nám do depa prišiel už prvý z novej várky hybridných trolejbusov a postupne ich príde až 50. Úplnou novinkou pritom bude 23 kusov 18-metrových trolejbusov Škoda 27 Tr s karosériou Solaris," pokračuje Vallo. "Okrem 18-metrových hybridných trolejbusov príde postupne aj 16 hybridných megatrolejbusov, 11 duálnych 12-metrových trolejbusov, vďaka ktorým bude verejná doprava v Bratislave zelenšia. Vďaka novým hybridným trolejbusom môžeme postupne meniť niektoré doterajšie autobusové linky na ekologickejšie trolejbusové. Zároveň, vďaka duálnemu pohonu umožňujúcemu časť jazdy aj mimo trolejbusovej siete, máme väčšiu slobodu a flexibilitu pri plánovaní dopravy alebo mimoriadnych udalostiach."

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Obe nové vozidlá čaká pred zaradením do premávky proces homologizácie. "To znamená otestovanie ich technických parametrov a jazdných vlastností v uliciach Bratislavy. Najprv bez cestujúcich, následne s nimi," povedal počas tlačového brífingu podpredseda predstavenstva DPB Milan Donoval. Hodnota prvých 30 električiek a 23 trolejbusov Škoda je približne 60 miliónov eur.

Donoval podotkol, že vďaka novým električkám sa podarí zvýšiť podiel nízkopodlažných a klimatizovaných električiek zhruba z polovice výpravy na dve tretiny. Jazdiť by podľa neho mali na všetkých električkových linkách. Nová flotila dráhových vozidiel sa podľa jeho slov objaví v uliciach Bratislavy raz za desať až 15 rokov.

Priblížil, že prvý hybridný kĺbový trolejbus sa od jeho predchodcov odlišuje hybridným pohonom, ktorý je vo forme trakčnej batérie. "Nie celú trasu musí ísť pod trolejom, ale dokáže sa priebežne dobíjať. Budú preto vedieť ekologickou formou nahradiť autobusy premávajúce na linke číslo 61, medzi hlavnou železničnou stanicou a letiskom.

Trolejbusy majú byť podľa slov Donovala dodané v priebehu tohto roka. Doplnil, že do DPB dopravili zatiaľ dve nové električky a ďalšie budú dochádzať v priebehu jesene, zimy a jari budúceho roka. "Tým, že ide o nové dopravné prostriedky, hovoríme o ekologických dopravných prostriedkoch a ekologickom cestovaní," podotkla námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, DPB, FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

Komentáre k článku


Stream naživo