2024-05-02 14:54:00
ZSSK predstavila nový vlak
ZSSK predstavila nový vlak pre TSK a ZSK
Zdroj: Erika Ďurčová/TASR

Vo vlakoch budú na poriadok dozerať aj telové kamery. Mali by tiež zvýšiť bezpečnosť

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila pilotný projekt telových kamier pre vlakvedúcich, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť vo vlakoch. Kamery budú slúžiť aj na zlepšenie kvality služieb vo vlakoch či ako prevencia voči priestupkom a iným incidentom. Vo štvrtok o tom informovala ZSSK.

"Cieľom tohto projektu je ochrániť cestujúcich aj vlakový personál pred prípadnými konfliktnými situáciami a celkovo zvýšiť kvalitu cestovania vlakmi ZSSK. Za posledný rok nám síce vo vlakoch počet incidentov mierne klesol, musíme však naďalej pracovať na tom, aby cestovanie vlakmi bolo komfortné a bezpečné," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

Počas mája dostanú vlakvedúci osobné kamery, ktoré budú po zapnutí nahrávať zvuk a video počas celej ich služby. V prvej etape pilotného projektu ZSSK by mali dostať tieto kamery vlakvedúci na západnom Slovensku. Postupne k nim pribudnú aj sprievodcovia ďalších regiónov Slovenska. Podľa Helexu železnice plánujú ukončiť pilotný projekt na konci augusta, pričom k dispozícii bude 420 kamier pre vlakvedúcich.

Pre sprievodcov na západnom Slovensku je celkovo pripravených 53 kamier. Tie majú pomôcť napríklad pri riešení verbálnych a fyzických útokov alebo problémoch s cestujúcimi, ktorí fajčia na WC. Generálny riaditeľ ZSSK očakáva, že sa týmto opatrením podarí znížiť počet incidentov vo vlakoch a telové kamery budú pôsobiť najmä preventívne.

Kamery automaticky zmažú obsah po 30 sekundách, ak vlakvedúci nestlačia tlačidlo na uloženie nahrávky. Zábery na serveroch ZSSK budú dostupné desať dní a prístup k nim dostanú len poverené osoby. V prípade záznamu, ktorý si bude vyžadovať prešetrenie, tak ďalší postup vyhodnotia železnice v spolupráci s políciou Slovenskej republiky.

Iniciatívu železníc privítalo aj ministerstvo dopravy a rezort vnútra.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo