2023-09-04 14:51:00
Mercedes EQA a EQB
Mercedes EQA a EQB facelift 2023
Zdroj: Mercedes

Aj Mercedesy EQA a EQB sa dočkali vylepšení

Mercedes modernizoval svoje dva malé elektrické modely úplne rovnakým štýlom.

Po modernizácii klasických spaľovacích alternatív prichádzajú teda na rad aj malé elektrické crossovery označené písmenami EQA a EQB. Každé vozidlo vyzerá inak, ale pritom sú si extrémne podobné. Čo sa zmenilo a čo ostalo rovnaké?

Mercedes EQA sa zmenil hlavne v prednej časti. Teraz má masku viac pripomínajúcu veľké modely EQS SUV a EQE SUV pričom na ňu nadväzujú svetlá a predný nárazník predvádza zopár zmien, ktoré vytvárajú lepšiu aerodynamickú efektivitu a tiež prinášajú aj o pár metrov zvýšený dojazd. Zadné svetlá zase zmenili svoju vnútornú charakteristiku a vytvárajú nový 3D svetelný podpis. Čiže zvonka sa zmenili len detaily.

Vnútri automobilka upravila volant s dotykovými prvkami a kapacitným sledovaným prítomnosti rúk vodiča pre prípad využitia udržiavania v pruhoch. Ďalšou zmenou, ale teraz už výraznejšou je použitie väčších 10,25-palcových displejov, ktoré zobrazujú najnovšiu generáciu systému MBUX s niečím ako nulovou vrstvou. Pri navigácii je na displeji zopár ovládacích plôch naviac. Na displeji za volantom si môže vodič vybrať z niekoľkých zobrazení. Vylepšením, samozrejme, prešla aj hlasová forma ovládania.

Zdroj: Mercedes

Omnoho zaujímavejšie ako všetky dizajnové vylepšenia ale bude riešenie efektivity vozidla. Aerodynamické vylepšenia a pneumatiky s nižším valivým odporom a tým pádom nižším koeficientom priľnavosti maximalizujú, v úspornom režime, dojazd tohto elektrického vozidla. Mercedes hovorí, že s batériou, ktorá má kapacitu 66,5 kWh dokáže toto auto prejsť až 560 km na nabitie. Zlepšilo sa aj nabíjanie, nie výkonovo, ale možnosťou štýlu, že zapojíte a už nemusíte autorizovať žiadnym spôsobom ďalšie postupy. Auto s nabíjačkou komunikuje a spúšťa proces priamo prostredníctvom kábla. Na výber bude niekoľko verzii s pohonom prednej, nápravy, ale aj s pohonom všetkých 4 kolies. Základný výkon bude 140 kW (190 k) a najvýkonnejšia verzia EQA 350 ponúkne 215 kW (292 k).

Ďalšie vylepšenie, ktoré pomôže vodičovi v bezproblémovej jazde bude zlepšenie niektorých asistenčných systémov, ktoré teraz zahŕňajú aj nové kamery. V doplnkovom Drivers Assistance balíku budú zase inak naladené algoritmy udržiavania v pruhoch a miesto zásahu cez ESP prichádza zásah do zatáčania samotného.

No a podobné zmeny zasiahli aj model GLB. V prvom rade je teda vidno novú masku s prepojenými svetlami, ale práve maska je novinkou a znova pôsobí ako spájacie znamenie jednotlivých modelov automobilky naprieč elektrickým spektrom ponuky. Jemnými retušami, veľmi podobnými ako aj EQA prešla zadná časť s vylepšenými svetlometmi s iným usporiadaním jednotlivých prvkov. Zmenu si teda takmer nevšimnete a rovnako vylepšené budú aj nabíjacie služby. Jednoducho na kompatibilných nabíjačkách zasuniete konektor už nemusíte nič ďalšie riešiť.

Najväčšou výhodou EQB oproti EQA ostáva stále použitie až 7 sedadiel a batéria s kapacitou 70,5 kWh. To znamená dojazd na nabitie zase viac ako 500 km v ideálnych podmienkach. Batériu je pritom možné nabíjať výkonom až 9,6 kW pri striedavom prúde a 100 kW pri jednosmernom prúde. Čiže obe autá prešli takmer naraz takmer rovnakými zmenami a sú aktuálnejšie. Faktom ostáva, že EQB je aktuálne takmer bez konkurentov, kdežto EQA sa musí pobiť napríklad s BMW iX1.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo