2024-03-20 12:04:00
Mercedes-AMG GT 43 2024
Mercedes-AMG GT 43 2024
Zdroj: Mercedes-AMG

AMG GT 43 - menší motor, RWD. Nižšia spotreba, menšia šialenosť. Viac zábavy?

Čo by vás viedlo k tomu, aby ste si do AMG GT kupé kúpili verziu 43 s benzínovým dvojlitrom?

Napríklad by to mohol byť pohon výhradne zadnej nápravy, no nie? Lebo presne tak je to poskladané v prípade nového úvodného modelu Mercedes-AMG GT 43. O štyri valce menej ako má GT 63, zato bez pohonu všetkých kolies a s výkonom, ktorý je pre dvojdverové odľahčené kúpé stále dosť.

Najvýkonnejší dvojlitrový turbomotor vďaka elektricky dopovanému turbodúchadlu dokáže vyvinúť maximálny výkon 310 kW (421 k) pri 6750 ot/min a maximálny krútiaci moment 500 Nm je prítomný v rozmedzí 3250 až 5000 ot/min. Okrem drobného elektromotora medzi turbínou a dúchadlom, ktorý sa stará o bleskové roztočenie turba v momente stlačenia akcelerátora, aby sa po pár stotinách sekundy vypol a zvyšok práce nechal na výfukovú časť, má toto auto aj remeňový štartér generátor s dodatočným výkonom 10 kW. Štartér-generátor sa okrem prísunu pár Nm a pár kW navyše stará aj o reštarty spaľovacieho motora a rekuperáciu na uživenie 48-Voltovej sústavy vrátane batérie.

Motor stačí na to, aby základné GT-čko vyštartovalo z pokoja na 100 km/h za 4,6 sekundy a dosiahlo maximálnu rýchlosť 280 km/h.

Zdroj: Mercedes-AMG

I keď AMG hovorí o aute pre puristov - z dôvodu prítomnosti zadného náhonu, treba podotknúť, že GT 43 môže mať len automatickú prevodovku. 9-stupňový MCT Speedshift je ale mimoriadny nástroj pre rýchle radenie a reálnu streľbu do výfukov, takže až taká strata to nie je. No keď tu niekto spomínal športový purizmus, treba sa toho držať.

Ako to už pri GT-čku býva, zároveň je to Mercedes, takže vysoká úroveň luxusu na palube so všetkými displejmi a info-zábavou a samozrejme svorkou divookých asistentov pripravených pomáhať, keď sa vodič unavý oduševnenou jazdou na okreskách.

GT-čko má už v základe základu solídne brzdy, dobre postavený podvozok a adaptívne tlmiče. Ako bonus si môžete kúpiť AMG Dynamic plus, ktorý dodáva elektronicky kontrolovaný AMG uzamykateľný diferenciál na zadnú nápravu, tuhšie uchytenie motora, režim Race, aktívnu aerodynamiku vrátane karbónového prvku skrytého pod motorom pre Venturiho efekt, žlté brzdové strmene a za ďalší príplatok ešte aj pevné zadné krídlo pre viac prítlaku nad zadkom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AMG

Komentáre k článku


Stream naživo