2016-08-10 10:31:48
Ako prvý automobil značky
Ako prvý automobil značky ŠKODA môže byť prvé veľké SUV značky na prianie vybavené siedmimi sedadlami
Zdroj: Škoda auto

Poznáme prvé detailné zábery modelu Škoda Kodiaq

Česká automobilka zverejnila detaily exteriéru svojho nového veľkého SUV.

Krátko pred svetovou premiérou modelu Škoda Kodiaq, ktorá bude sa uskutoční 1. septembra v Berlíne, detailné zábery dokazujú vysoké nároky značky na dizajn a kvalitu spracovania.

Škoda Kodiaq zaujme na prvý širokou, trojrozmerne tvarovanou mriežkou chladiča, ktorá má výrazný a svojský charakter. V kombinácii s nízkymi, klinovitými svetlometmi, ktoré prvýkrát využívajú výhradne svetelné zdroje LED, dodáva prvému veľkému SUV značky jedinečný vzhľad. Výrazne tvarované sú tiež boky a zadná časť vozidla. Plochy dverí majú svalnatý tvar, zadné skupinové svetlá, sériovo osadené svetelnými diódami LED, svietia v tvare písmena C, typickom pre autá značky Škoda.

Pre automobily Škoda je typická tiež mimoriadna ponuka priestoru. So 720 litrami objemu a až 2 065 litrami so sklopenými zadnými sedadlami ponúka Škoda Kodiaq v päťdverovom prevedení najväčší batožinový priestor vo svojej triede. Ako prvý automobil značky bude SUV v ponuke aj v sedemmiestnej verzii.

Vďaka pozdĺžne nastaviteľným sedadlám s nastaviteľným sklonom operadiel bude flexibilný pre rôzne požiadavky na prepravu osôb i nákladu. Ak je auto na želanie vybavené aj sedadlom spolujazdca so sklopným operadlom, umožní prepravu predmetov dlhých až 2,9 metra.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Vyššiu bezpečnosť a komfort zabezpečia najnovšie asistenčné systémy. So systémom Area View, ktorého širokouhlé kamery sa nachádzajú na prednej a zadnej časti auta a v krytoch vonkajších spätných zrkadiel, sa na palubnom monitore zobrazuje niekoľko kombinácií pohľadov z bezprostredného okolia automobilu. Okrem iného tiež virtuálny pohľad na auto z vtáčej perspektívy a 180° zábery z prednej a zadnej časti. Novinkou v portfóliu je tiež asistent pre jazdu s prívesom. Ak Škoda Kodiaq ťahá príves, systém prevezme riadenie pri pomalej jazde vzad. Okrem toho nový asistent pre jazdu dozadu auto zabrzdí, ak za ním identifikuje prekážku.

Zdroj: Škoda auto


Ďalšou inováciou na palube sú mobilné online služby ŠKODA Connect. Služby Infotainment Online zabezpečujú viac informácií a navigáciu v reálnom čase. Care Connect slúži pre vzdialený prístup a asistenciu. Základom systému Care Connect je núdzové volanie v prípade nehody. Ak je aktivovaný airbag, automaticky na centrálu núdzových hovorov odchádza takzvaný Emergency Call (e-Call).

Škoda Kodiaq bude mať svetovú premiéru 1. septembra 2016 v Berlíne. Aj naša redakcia sa zúčastí na tomto prvom ofciálnom odahlení.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo