2024-03-22 15:48:00
Mercedes Vision EQXX
Mercedes Vision EQXX
Zdroj: Mercedes

Mercedes EQXX zavítal do sveta ropy a superšportov. Aby šejkom ukázal čo je to EV

A hlavne, aby ich naučil nové slovné spojenie. Efektívny elektromobil.

Vraj boli obyvatelia dvoch superbohatých krajín menom Saudská Arábia a SAE dosť šokovaný, tým čo k nim prišlo. Aj majitelia najlepších ropných nálezísk a vrtov na svete už niečo počuli o tom, čo sa chystá - prechod na elektromobilitu. Nevyzerajú, že by z toho boli extra nadšení. Predsa len, ich svet vybudovala čierna lepkavá tekutina živiaca spaľovacie motory, takže elektromobil im nie je úplne po vôli. Ale nepodceňujme ich, šejkovia už dávno zistili, že k životu potrebujú viac ako ropu a turistov.

Vision EQXX sa teda vybral z Rijádu do Dubaja a cestou trhol vlastný rekord. 1010 kilometrovú cestu zahŕňajúcu mestské presuny a potom jazdu po púšti pri priemernej teplote vzduch 34 stupňov Celzia, dokázal prejsť so spotrebou 7,4 kWh na 100 km v priemere. To pri priemernej rýchlosti skoro 80 km/h a pri maxiálke 140 km/h. Vision EQXX je bezmála päťmetrové auto, ktoré Mercedesu slúži na to, aby ukazoval kam sa môže elektromobilita posunúť doslova o pár rokov. 900 V architektúra, 100 kW baterka a súčiniteľ odporu vzduchu len 0,17 cw.

EQXX využíva prúdenie vzduchu vo svoj prospech a ukazuje to, čo dizajnéri vedeli už dávno - že pre dlhú jazdu nie je nič lepšie než nízke auto. Minimálna čelná plocha, výborná aerodynamika a hmotnosť 1,8 tony aj s baterkami a deformačnými zónami. A teraz sa pozrime na Mercedes EQS SUV a porozmýšľame nad tým, kde súdruhovia urobili chybu...

Komentáre k článku


Stream naživo