2024-04-25 10:30:00
Mazda EZ-6 z Číny
Mazda EZ-6 z Číny
Zdroj: Mazda Changan

Náhrada za Mazdu 6 je oficiálne odhalená. Dva pohony, zadokolka

Kým v USA Mazdu 6 už nejaký piatok nekúpite, inde sa veselo predáva. Teraz prišiel čínsky náhradník stojaci na novej platforme.

Ale pozor, zatiaľ iba pre Čínu. Či sa tento model dostane aj do iných kútov sveta zatiaľ Mazda odmieta komentovať. Kým my v Európe očakávame ba až dúfame, že Mazda predsa len prinesie nový sedan na novej zadokolkovej platforme, v Číne sa to už deje. No nie je to na tom istom základe ako nová vlajková loď CX-80. Toto vozidlo totiž vzišlo zo spolupráce Mazdy s čínskou automobilkou Changan. Nový model má názov EZ-6 a v Číne nahrádza starnúcu Mazdu 6.

Robí to však na základoch modelu Deepal SL03 s tým, že auto je posunuté viac do prémie. Úpravami prešiel vonkajšok aj vnútrajšok. Vonku auto nesie súčasný dizajnový jazyk Mazdy a vyzerá reálne ako modernizovaná šestka, no niektoré krivky prezrádzajú, že to nie je Mazda stopercentne.

Model EZ-6 má na dĺžku 4921 mm, na šírku 1890 mm a na výšku 1485 mm. V porovnaní s odchádzajúcim modelom je o 56 mm dlhšia, o 50 mm užšia a o 35 mm vyššia.

Nové auto príde na čínsky trh výhradne s pohonom zadnej nápravy a to pri oboch verziách pohonu. V prvom rade prichádza ako elektromobil, no dostupný bude aj plug-in hybrid. A aj keď Mazda nezverejnila detaily špecifikácií, z prvotných informácií to znie ako by pri plug-in hybride využívala podobné riešenie ako pri modeli MX-30 REX - teda predlžovač dojazdu v podobe malého (rotačného) motora, pričom o pohon kolies sa stará elektromotor. Kým BEV má na jedno nabitie prejsť až 600 km (podľa relatívne nepresného čínskeho meracieho cyklu), PHEV by malo prejsť na jedno tankovanie 1000 km.

Zdroj: Mazda Changan

Model má aktívny spoiler, potešujúco čisté línie, zapustené kľučky dverí a luxusne navrhnutý interiér s veľkou panoramatickou presklenou strechou i s veľkým displejom infotainmentu.

Pozrite si náhradu za Mazdu 6 v galérii. Model EZ-6 je tu, otázkou zostáva, či by Mazda pre Európu a USA stavala podobne koncipované auto na inej platforme, alebo by k nám doviezla tento model. Zároveň je veľmi pravdepodobné, že registrované označenie modelu 6e, ktoré má Mazda v talóne pre Európu bude skôr primárne elektromobil a prípadne plug-in hybrid, než šesťvalcový spaľovač a plug-in hybrid ako v prípade modelov CX-60 a 80.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor1.com, Carexpert.com

Komentáre k článku


Stream naživo