2024-04-26 22:50:00
Porsche Cayenne GTS
Porsche Cayenne GTS
Zdroj: Porsche

Porsche Cayenne GTS vezme know-how z vrcholného Turbo GT

Každý pozná akú taktiku má Porsche so svojimi modelmi. Predstaví jeden, prípadne dva a postupne dopĺňa nové a nové verzie.

Nie je tomu inak ani v prípade Cayenne. Preto aktuálne prichádza verzia Cayenne GTS, ktorá bude dočasne stáť na vrchole nehybridnej ponuky. A po novšie technológie si nová verzia zabehla aj do predchádzajúceho vrcholného prevedenia Cayenne Turbo GT.

Hneď na začiatok treba povedať, že Porsche Cayenne GTS bude mať v cenníkoch obidve karosérie. Bude dostupné ako klasické SUV, ale aj ako športovejšie strihnuté kupé. Obe karosérie získajú, na odlíšenie od základnej výbavy, športovejší balík nárazníkov s výraznejšími otvormi na prívod vzduchu k chladičom. Verzia kupé nezabudne ani na elektricky výsuvný zadný spojler. V štandardnej výbave sa objavia 21-palcové zliatinové disky s označením RS Spyder Design.

Interiér až tak veľa zmien nepotrebuje, každý si ho navolí podľa vlastnej chuti. Ale ak siahnite po balíkoch odľahčenia, ktoré dokážu zobrať celkovej hmotnosti až 27 kg, tak získate špecifické čalúnenie, ale tiež veľa látky Race Tex. Ak ste si čítali náš test 911 Targa, tak je vám jasné, že tento materiál na mňa dojem určite nespravil.

Zdroj: Porsche

Pokračujeme ale ďalej, Porsche Cayenne GTS predvádza stále štvorlitrový motor s dvomi turbami, ale v tomto prípade dokáže zo svojich útrob vydať výkon až 368 kW (500 k) a krútiaci moment je tiež nemenej zaujímavých 660 Newton metrov. S týmto balíkom dokáže novinka vyšprintovať na stovku za menej ako 4,5 sekundy a zároveň sa dokáže dostať až na 275 km/h.

Dôležité veci sú aj v ekonomickom aspekte. Nejdeme hovoriť o spotrebe, tá určite potenciálnych záujemcov nebude zaujímať až tak veľmi ako cena. Základná, ale úplne základná cena Cayenne GTS ako SUV je 119 253 € bez DPH a Cayenne GTS Coupe stojí ako úplný základ 122 337 € bez DPH. Tieto ceny určite neberte ako smerodajné, lebo môžu výrazne narásť pri určitej voľbe doplnkov. Veď stačí pridať špeciálnu farbu a interiér a ste hneď na takmer 150 000 € s karosériou Coupe. Stále sa bavíme o sumách  bez 20 percent DPH.

Pri prechode niektorých výrobcov od osemvalcov ku šesťvalcom je zachovanie väčšieho motora u Porsche veľmi milou správou, ktorá dokáže potešiť nejedného fanúšika.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Murárik

Komentáre k článku


Stream naživo