2015-03-24 15:35:00
Škoda Superb Combi testuje
Škoda Superb Combi testuje s kamuflážou
Zdroj: autoexpress.co.uk, autocar.co.uk, automedia

Toto je nová Škoda Superb Combi! Automobilka naplno testuje s kamuflážou

Škoda Superb tretej generácie vo verzii kombi bude mať svetovú premiéru na jeseň tohto roka.

Automobilka už teraz vysiela na české cesty niekoľko prototypov tak aby vychytala všetky prípadne muchy a auto pripravila na predaj, ktorý by mal začať koncom roka 2015. Premiéru by si mal Superb combi odslúžiť na autosalóne vo Frankfurte na jeseň.

Obrázky, ako aj informácie o novom Superbe vo verzii liftback prezrádzajú dosť na to, aby sme si o novej vlajkovej lodi automobilky Škoda utvorili celkom reálnu predstavu.

Tretia generácia automobilu Škoda Superb bude vôbec po prvýkrát postavená na samostatnej platforme. Konkrétne ide o silne mediálne prezentovanú platformu koncernu Volkswagen s názvom MQB, teda modulárna platforma. Modulárna je preto, lebo ju automobilky v koncerne môžu upravovať nielen podľa svojich preferencií, ale aj podľa rôznych modelov. Uplatnenie tak nájde v malých autách ako Polo, i vo veľkých ako Passat. Práve z jej výhod ťaží nová generácia Superbu. Okrem úspory hmotnosti a nových motorizácii je to predovšetkým možnosť poskytnúť viac priestoru pri vyššej tuhosti a bezpečnosti.

A práve na priestore si automobilka Škoda veľmi zakladá, nemožno teda očakávať, že by bol nový Superb Combi menší než ten starší. Superb limuzína oproti predchádzajúcej generácii vyrástol prakticky vo všetkých smeroch s výnimkou výšky. Je dlhší, je širší a má väčší rázvor.  Viac detailov o novinkách na palube Superba získate v tomto článku z jeho svetovej premiéry v Prahe.

Zdroj: autoexpress.co.uk, autocar.co.uk, automedia

Nárast vonkajších rozmerov treba očakávať i pri Combi a to vo veľmi podobných číslach. Zmeny naznačujú, že nové auto poskytne ešte viac miesta, pri lepšej proporčnosti. Očakáva sa zväčšenie už tak obrovského batožinového priestoru, ktorého celkový objem je 633 litrov a v prípade sklopenia zadných operadiel vzrastie až na 1835 litrov. Schopnosti súčasnej generácie sme testovali minulý rok. Pozrite si aký je ešte stále aktuálny model Škoda Superb Combi s dvojlitrovým naftovým motorom.

Fotografie zachytávajúce prototypy Superbov Combi počas testov priniesli britské automobilové stránky a Automedia. Obrázky odhaľujú z vonkajšieho vzhľadu naozaj dosť. V prvom rade do očí bije dĺžka vozidla, ktorá je však tentokrát vyvážená jeho šírkou. Superb Combi vyzerá atletickejšie než predchodca s lepšími proporciami. To je možno vidieť napríklad pri menšom prednom a väčšom zadnom previse. Celá konštrukcia sa smerom dozadu zvyšuje, čo zlepšuje jednak aerodynamické danosti ale tiež zlepšuje priechodnosť vozidla a jeho celkový vzhľad.

Zdroj: autoexpress.co.uk, autocar.co.uk, automedia

I keď sa pracovníci automobilky snažili zakryť detaily, je jasné, že auto bude mať v podstate identickú prednú masku s miernymi úpravami vzhľadu vzadu s predĺžením línii. Už teraz pôsobí kombi veľmi dobre, keď ho uvidíme v plnej paráde, bude to ešte zaujímavejšie. Nezávislý dizajnér X-Tomi vzhľad nového Superba už naznačil. Z reálnych fotografií však vidieť, že auto bude mať o niečo vydarenejšiu zadnú časť, než ako predviedol dizajnér. Predstavu Combi verzie nezávislého dizajnéra si môžete pozrieť tu.

Ján Hargaš
ZDROJ: autocar.co.uk, automedia

Komentáre k článku


Stream naživo