2013-10-24 16:19:00
Federico
Federico
Zdroj: flickr.com, Alfonso Santiso Blanco

Ako to vyzerá pri pretekoch do kopca z kokpitu formule? Úžasne. Pozrite si video

Je až neuveriteľné čoho sú ľudia schopní. V dobrom. Jazdiť na takých úzkych cestičkách tak rýchlo je doslova bláznovstvo.

Ale iba v prípade, že nie ste profesionálny pretekár. Liber Federico takým pretekárom je a nie len tak hocijakým. Preteky do kopca v talianskom Castelmonte vyhral.  

Keď sa povie preteky do kopca, každému Slovákovi ako jedna z prvých možností napadnú preteky na Pezinskej Babe. Takéto preteky sa pochopiteľne nejazdia len u nás.

Preteky v Castelmonte sa okrem úzkych cestičiek vyznačujú aj minimálnou bezpečnosťou a obrovskou rýchlosťou pretekárov. Najlepšie ako môže pretekár v prípade nehody skončiť, je vo zvodidlách. Pravdepodobnejšie však je, že narazí alebo do ľudí, alebo do kamenných múrov, či do stromov.

Práve preto je výkon tohto pretekára obdivuhodný. Ísť takou rýchlosťou, a pritom mať taký malý priestor na chybu je niečo k čomu treba mať poriadnu odvahu.

Bežný nadšenec motošportu by niečo podobné skúšal pravdepodobne v podstatne nižšej rýchlosti, prípadne doma na hracej konzole, či na počítači.

Tu však po havárii nenasleduje upozornenie: game over. Naživo po havárii nasleduje poriadna bolesť.

Formula tohto pretekára nie je ani zďaleka F1-tkou. No aj tak je to poriadne divoká mašinka spĺňajúca prísne kritériá. Potvorka menom Gloria C8F má vyše 230 koní, váhu okolo 430 kíl, motor zo superšportovej motorky (napr. Hyabusa, podľa výberu), šesťstupňovú prevodovku a diferenciál značky Torsen, robený špeciálne na mieru formulky.

Pretekár môže mať trasu dobre naučenú, môže sa na ňu pripraviť, sú však veci, na ktoré sa pripraviť nemôže. Napr. na pomaly idúce, alebo odstavené vozidlo. Pretekár Federico si však poradil aj s tým a tak je jeho um právom ocenený prvým miestom.

Ján Hargaš
ZDROJ: liveleak.com

Komentáre k článku


Stream naživo