2014-01-24 04:00:00
Kábul rastie rýchlo a
Chlapi sa snažia opraviť pneumatiky po zásahu polície
Zdroj: npr.org, internet

ORIGINÁLNE: afganská polícia prepichuje pneumatiky, aby zabránila krádežiam áut!

Polícia v rýchlo rastúcom Kábule v Afganistane nemá dosť síl bojovať so zlodejmi áut. Tak ničí autá.

Tomu sa povie originálne riešenie situácie! Po mnohých sťažnostiach firiem, podnikateľov a organizácií sídliacich v Kábule sa nakoniec všetci dozvedeli pravdu. Za čoraz častejším prepichovaním pneumatík nestoja vandali, ale polícia!

Policajti v Kábule to majú ťažké. Rýchlo rastúce mesto má v súčasnosti 5 miliónov obyvateľov a pritom len 300 kilometrov nových asfaltových ciest (Kábul je jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich miest na svete). Rozkladá sa v kopcoch v ťažko dostupnom teréne a polícia trpí na urgentný nedostatok prostriedkov, síl a technického zázemia. Nedokáže bojovať proti zlodejom bežnými spôsobmi (hliadkovaním a pod), a tak si našla svojský spôsob „prevencie.“

Každé auto, ktoré je na kábulských uliciach zaparkované po zotmení sa môže dočkať príchodu policajnej jednotky, ktorá sa zaoberá prepichovaním gúm. Policajti najčastejšie prepichnú aspoň dve pneumatiky, čím sa auto stáva prakticky nepojazdné a pre zlodejov je nezaujímavé.

Táto zvláštna metóda má veľa odporcov, ktorí nemajú možnosť zaparkovať v noci auto na dvore, či v garáži. Zároveň má však veľa podporovateľov, ktorým sa takýto systém páči.

Prevencia pred odcudzením áut je síce hlavný dôvod, no podstatou tejto záškodníckej stratégie sú obavy z teroristických útokov vykonávaných prostredníctvom kradnutých áut.

Je známe, že teroristi radi používajú na bombové atentáty okrem samovražedných atentátnikov aj ukradnuté autá, ktoré naplnia trhavinami.

Keď sa poškodení pýtali šéfa jednej z policajných staníc prečo sa niečo také deje, potvrdil, že je to naozaj prevencia. Zároveň však priznal, že sa v lokalite za ostatný mesiac ukradli iba dve autá.

Zdá sa teda, že tento postup polície vychádza iba z enormného strachu pred atentátnikmi, nemá žiadnu logiku, poburuje vlastníkov áut a stojí ich nemalé finančné prostriedky.

Zdroj: npr.org, internet

Okrem neistej prevencie sa však predsa len dá nájsť niekto, komu takéto počínanie polície vyhovuje.

Musafir Nabizadah, automechanik je s politikou polície celkom spokojný. „Keď polícia prepichne pneumatiku viac ako raz, čo robí často,“ vraví, „vlastník auta musí vymeniť gumy, to ho stojí dosť veľa.“

Niektorí policajti však radšej než prepichnutie gumy, nechajú pneu vyfučať cez ventil.

Nech je dôvodom tohto konania čokoľvek, isté je, že to núti vodičov nenechávať svoje autá na uliciach a chodníkoch, čo v Kábule tiež nie je na škodu...  

Informácie prinieslo rádio NPR – verejnoprávny rozhlas v USA.

Zdroj: npr.org, internet

Ján Hargaš
ZDROJ: npr.org

Komentáre k článku


Stream naživo