2016-01-07 04:05:00
Kupujete jazdenku II
Kupujete jazdenku II

TOP 7 najčítanejších článkov. Toto vás v roku 2015 zaujímalo najviac!

Rok 2015 je nenávratne za nami. Poďme sa pozrieť na články, ktoré vás v minulom roku najviac zaujali.

Rok 2015 bol z pohľadu automobilizmu rokom hojným na novinky i veľké témy. Azda najviac zarezonovala aféra Dieselgate zo septembra, ktorá pripravila automobilku Volkswagen o prvenstvo v predajnosti áut na svete a pripravila ju tiež o dobrú povesť. Automobilka však urobila všetko preto, aby kauzu vyšetrila a celkom úspešne zapracovala na očistení svojho mena. Veľa práce ju však ešte čaká, o čom svedčia aj obrovské úvery, ktoré si z obáv pred pokutami musela zabezpečiť.

Dôležitou zmenou je tiež prechod z emisnej normy Euro 5 na Euro 6. Močovina sa dostáva do výfukových potrubí naftových motorov aj tam, kde doteraz absentovala, i keď sa stále nájde viacero áut, ktoré sa zaobídu aj bez nej. Výhľadovo však nie je možné, aby sa AdBlue nedostalo do všetkých naftových jednotiek a jej ešte výraznejšie rozšírenie sa očakáva po sprísnení Euro6 o niečo vyše roka.

Práve v súvislosti s novými emisnými normami sa v priebehu leta a jesene vyrojilo z brán automobiliek výrazne viac nových, respektíve aktualizovaných modelov než je v danom období bežné. Automobilky priniesli inovované pohonné jednotky, úplne nové motory a k tomu pribalili niekoľko zmien interiéru i exteriéru.

Zdroj: Volkswagen
Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: BMW
Zdroj: Kia Motors Corporation

Rok bol však hojný aj na úplne nové modely. Medzi nimi z pohľadu slovenského čitateľa najviac vynikajú Škoda Superb, BMW X1, Volkswagen Touran, Tiguan, Hyundai Tuscon, či Kia Sportage alebo dokonca Mercedes GLE SUV.

Medzi automobilovými udalosťami roka jednoznačne dominuje autosalón v Ženeve, ktorému sekundoval ten v Paríži. V našich zemepisných šírkach bol najväčšou udalosťou autosalón v Bratislave, zatiaľ čo najvýznamnejšou ten v neďalekej Viedni.

Na stránke Podkapotou vás najviac zaujali rady, tipy triky a zábavné, no i poučné videá. Začnime teda.

7. Makar 6x6: ruský snehoblatochod sa nezastaví pred ničím

Ruské mašiny menom Makar sú ohromujúce stroje postavené na objednávku s karosériou z titánu a hliníka s hmotnosťou 2,5 tony a nosnosťou 1 tona. Pritom Podkapotou je „iba“ trojlitrový štvorvalec od Toyoty s maximálnym výkonom 130 koní. Nuž, auto nepotrebuje zdolávať rýchlostné rekordy, potrebuje veľký krútiaci moment a ten má.

6. Nemenil olej 130 000 kilometrov, viete čo mal v motore?

Majiteľ vozidla Audi TT s benzínovým šesťvalcom 3,2 litra nemenil olej neuveriteľne dlhú dobu. Brajgel čo sa mu v motore za ten čas nahromadil rozhodne stojí za pohľad. A milý majiteľ by mal svoj vodičák vyhodiť a kúpiť si električenku...

5. FOTO: Najkrajšie hostesky autosalónu v Bratislave nájdete tu!

Na autosalónoch to už dlho nie sú len autá, ktoré možno obdivovať. A keďže na Slovensku žije prekvapivo veľa pekných žien, v spolupráci s priliehavým oblečením, líčením a pekným úsmevom je na čo pozerať. Niekedy sú dokonca zaujímavejšie hostesky než samotné vystavené produkty, nuž posúďte sami.

4. Motory TSI majú problémy so spotrebou oleja, poisťovňa ruší zmluvy

Holandská poisťovňa Autotrust odmietla poisťovať vozidlá s motormi TSI ale i TDI. Ide o poistný produkt, ktorý u nás nenájdete, majitelia si totiž poisťovali spoľahlivosť. Keďže najmä staršie motory tohto typu museli pomerne často podliehať drahším výmenám niekoľkých súčastí, poisťovni sa to prestalo vyplácať a poistky zrušila.

3. VIDEO: Šiel prirýchlo. Zabil seba a celú svoju rodinu! Toto video je varovanie!

Brutálne video, ktoré dokumentuje, čo sa stane s autom a jeho posádkou pri nehode v rýchlosti cca 180 km/h je skutočne varovaním. Rýchlostné limity na cestách tam nie sú pre parádu a vyššia rýchlosť než je povolená je vždy riziko. A to riziko sa môže iba zväčšovať.

2. NAJLEPŠÍ VIDEO ŽART: Sexi pretekárka nachytala inštruktorov v autoškole!

Video, v ktorom sa sympatická mladá slečna, ktorá sa už roky venuje súťažnému driftovaniu sa prezliekla za neskúsenú školáčku, ktorá sa na prvej hodine v autoškole učila jazdiť a vôbec jej to nešlo. Keď tu zrazu...

1. Kupujete jazdenku? Týmto motorom sa zďaleka vyhnite

Dvojdielny seriál o menej spoľahlivých motoroch sa v minulom roku stal najčítanejším článkom na stránke Podkapotou. Nemožno sa tomu čudovať, veď kúpiť si mačku vo vreci nechce nikto z nás. Najmä ak si uvedomíme, že jazdené auto má byť predovšetkým lacnejšie ako nové, no v prípade závažných a drahých porúch to tak v konečnom dôsledku vôbec nemusí byť. Poruchových motorov je v histórii automobilizmu žiaľ naozaj dosť.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo