2017-05-29 15:59:04
Predajný automat na autá
Predajný automat na autá
Zdroj: Reuters,DPA,Youtube

Bentley, alebo Ferrari za päť minút? Môžete si ho kúpiť už aj v automate

V predajných automatoch si väčšinou kupujeme nápoje, alebo sladkosti. V Singapure majú oveľa zaujímavejší „prístroj“.

Ponúka luxusné vozidlá, medzi nimi nájdete aj Bentley, Ferrari alebo Lamborghini. Vyzerá to možno čudne, ale v asi najbohatšom meste sveta majú rebríček hodnôt nastavený trocha inak. Autá tam predávajú naozaj aj takto... Čo sa môže z diaľky a fotografií zdať ako nejaký „výdajný automat“ na modely autíčok, je v skutočnosti pýcha parkovacích miest v Singapure.
Tamojšia poschodová garáž je naozajstným unikátom nielen esteticky, ale aj technicky.

ďaka osvetleným vitrínam tak niet divu, že je táto garáž označovaná ako „najväčší automat na luxusné autá na svete“. Spomínaný „predajný automat“ s autami prevádzkuje firma Autobahn Motors. Zaoberá sa predajom luxusných jazdených áut.

Developeri oslovili firmu s nápadom využiť na predaj systém parkovacích služieb. Funguje to podobne, ako v predajnom automate. Ten poznáme všetci - vhodíte do nich mincu, stlačíte tlačidlá a do priehradky spadne nejaká maškrta, žuvačka, jedlo, alebo nápoj. Akurát do tohto nehádžete mince a autá nevypadávajú. Táto stavba nie je nič iné ako showroom. Akurát ho postavili na výšku. Systém sa volá AIMS - Automotive Inventory Management System a v štyroch vežiach má nad sebou po 15 áut v každej.

Zdroj: Reuters,DPA,Youtube
Zdroj: Reuters,DPA,Youtube

Celkovo teda môže firma vystaviť na obdiv 60 áut. Ak si zákazník chce niektoré z nich pozrieť, nemusí zdolávať stovky schodov - obsluha vám zvolené auto nechá pristaviť. Medzi dvoma vežami je plošina, ktorá zvolené auto dopraví na prízemie. Trvá to približne dve minúty. Auto si potom ho môžete prezrieť, vyskúšať a rozhodnúť sa, či máte alebo nemáte záujem - ako v normálnom showroome. Predajca jazdených vozidiel, firma Autobahn Motors, otvoril futuristickú pätnásťposchodovú predvádzaciu budovu. Svoje riešenie nazýva singapurský „predajný automat“. Ako píše web Straits Times: „Bez preháňania je to najväčší predajný automat s autami na svete.“

Zdroj: Reuters,DPA,Youtube

Toto riešenie zvolili preto, že v Singapure nie je dostatok miesta „Potrebovali sme uložiť veľa áut a zároveň sme chceli byť kreatívni a inovatívni,“ povedal na margo nového riešenia Gary Hong, riaditeľ spoločnosti. Dodal ešte, že už s ním hovorili developeri o stavbe parkovacích domov, ktoré by využívali rovnaký systém. Toto by sa určite hodilo aj v mnohých našich mestách, ktoré nemajú dostatok parkovacích miest a stavať ich v podzemí je nemožné, alebo výnimočne drahé. Navyše dostupnosť auta do dvoch minút je tiež veľmi pozitívny benefit. Využili by ich napríklad Bratislava, Košice, Prešov, Banská Bystrica, Nitra... a mohli by sme pokračovať. Na ich výstavbu netreba veľký pôdorys, pretože sa nemusí autom jazdiť špirálovito na vyššie poschodia (alebo aj z nich). Len kto by to u nás zaplatil...

Medzi predávanými autami sú športové špeciály aj klasické autá. Hoci je tento nápad originálny, nie je ani náhodou ojedinelý. Nie je totiž svetovo prvou stavbou tohto typu. Podobný obchod sa napríklad nachádza aj v americkom Texase, v San Antoniu. V marci tohto roka otvorila americká spoločnosť Carvan podobný showroom, kde má vo vežiach autá na predaj.

Pre lepšiu predstavu okrem pár fotografií máme aj video, aby ste si vedeli predstaviť, ako tento „automat na autá“ funguje:

Komentáre k článku


Stream naživo