2021-06-28 14:44:00
28. Slovenský zraz Mini
28. Slovenský zraz Mini 2020 (v roku 2021)
Zdroj: Maťo Zedníček

MINI zraz, ktorý nebol mini. Drobné autá rozdávali radosť na Liptove a Orave

Korona je preč. Aspoň na tých pár svetlých mesiacov. A tak sa zraz Mini klubu mohol konať.

Slovenský klub fanúšikov a majiteľov značky Mini čakal na 28. Slovenský zraz klubu MINI približne dva roky. Oficiálne to bol zraz 2020 s ročným oneskorením. Dôvodom oneskorenia je celkom pochopiteľne lockdown a veci s ním spojené. Stretnutie sa nakoniec podarilo, a keďže do poslednej chvíle nebolo isté, či sa naozaj podarí a či niekto nepríde so zákazom, naplánovaný bol v skromných pomeroch bez výrazného a inak celkom obvyklého sprievodného programu. Prvé autá sa začali do Liptovského Jána zbiehať už v piatok okolo obeda. Keď ale prišlo sobotné ráno, organizátori sa nestačili čudovať. Namiesto sľúbených a prihlásených 30 posádok ich prišlo približne 60. Počasie bolo istotne hlavným dôvodom, veď na sobotu sa v Tatrách plánoval dážď. Ten ale odznel už skoro ráno, a keď vyšlo slnko, vyšlo slnko a deň vyzeral nádejne. Ľudia tak posadali do áut a zamierili si to na dlho odkladanú akciu. 

Z 28. mini zrazu sa tak stal MINI zraz a navyše medzinárodný. Prišli ako staré, tak nové autá. V originálnom i vylepšenom stave. Najmä však ani jedno zo zúčastnených áut nebolo rovnaké ako ďalšie zo zúčastnených áut. To je silná stránka áut tejto značky. Vždy ste si auto mohli prispôsobiť na svoj obraz a to nielen farbou a lištičkami, ale prakticky všetkým. 

Zdroj: Maťo Zedníček

Silnou stránkou pôvodných Mini bola vždy jednoduchosť a maximálne využitie zastavanej plochy. Ľahká opraviteľnosť, ľahké výmeny komponentov. A najmä neuveriteľná priestorová ponuka vzhľadom na veľkosť auta. Všetky súčasné platformy sa môžu ísť zahrabať do tej svojej bezpečnosti a tuhosti. Mini pokojne dokáže odviezť štvoricu dospelých chlapov (so mnou za volantom) a ešte stále má kufor a strechu pripravenú napríklad aj na stan, či nosič. Ľahké auto, tvrdé auto, hlučné auto, no zároveň auto, ktoré chytí za srdce. A to platí aj o novších autách vyrobených pod taktovkou BMW. 

Práve na tých najnovších sme ako skupina motoristických novinárov dorazili na Liptov. Ja som jazdil na azda najväčšom Mini v kolóne mini áut. Countryman Cooper Se s plug-in hybridným pohonným ústrojenstvom vzbudzoval záujem nielen zreteľným označením elektrifikovanej verzie, aj stanom na streche. O ňom ale niekedy inokedy. 

Zdroj: Maťo Zedníček

Z Liptovského Jána sa Mini kolóna v dĺžke niekoľko stoviek metrov zložená z desiatok rôznofarebných áut vyrazila v smere na Zuberec do Skanzenu. Tam sa autá zoradili, posádky si prešli parádny areál Oravskej dediny, nakukli ponad plece filmárom, ktorý časť dediny obsadili. No a potom sme sa rozlúčili a cez kľukaté cestičky Oravy vyrazili do Bratislavy. Ktorékoľvek Mini by ste si vybrali - či nové, či staré, jazdu po horských cestách si určite užijete. Odlišná bude len rýchlosť, nie však zážitok. Som rád, že som sa mohol zúčastniť. Môj obdiv k týmto autám postupne klesal, vo finále mi prišli zbytočne a zbytočne vyčačkané. V skutočnosti sú brutálne nadčasové, nestarnú a ako som zistil, ani nestrácajú na hodnote tak, ako tie naše šedivé škatule. Zaručene by kolóna 60 obyčajných áut nevyvolávala toľko úsmevov ako kolóna Mini áut. Vždy sa nájde niekto netrpezlivý, nechápavý. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa aj v sobotu doobeda dokážu ponáhľať, hnevať a aj na tieto krásne malé autá. Kľúčové je, nedať si hlúposťou pokaziť deň a užívať si život. Stretávanie sa s nadšencami techniky, veteránov a jednej originálnej značky je práve o užívaní si života. 

Pozrite si komplet galériu zachytávajúcu kľúčové momenty tejto udalosti. Parádne fotky dodal Maťo Zedníček. 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo