2022-02-07 09:30:00
Keď Tesla v režime
Keď Tesla v režime FSD nemá dobrý deň
Zdroj: ytb AI Addict

VIDEO: Takto to vyzerá, keď autonómna Tesla nemá svoj deň

Každý môže mať horšiu chvíľku. Nervózne ráno, málo spánku, veľa pracovných úloh a niekedy to skrátka nevyjde.

A ako dobre vieme, stroje a počítače by zlé dni mať nemali, veď predsa nemajú vedomie, nemôžu cítiť stres. Ale zároveň všetci vieme, že niekedy sa aj stroje a počítače správajú čudne, nefungujú správne a to bez zjavného dôvodu.

Čo sa ale stane, keď sa naraz spojí výkonný počítač s výkonným autom a tento výkon vyjde do reálnej premávky? Vraj by mal za každých podmienok fungovať lepšie ako priemerný vodič. A nemusíme si mazať medové motúzy okolo úst, priemerný vodič nie je nič moc. A jasné, že si všetci myslíme, že sme nadpriemerný. Akurát to tak nie je, no ale nechajme tak.

Včera sme tu mali ukážku toho, čo nová Tesla v novom plne autonómnom režime jazdy (FSD) v meste dokáže. Odbočenie vľavo z vedľajšej na frekventovanú hlavnú cez rad áut stojacich v kolóne nie je žiadna sranda, obzvlášť ak chcete byť stopercentný. Niekto na to povie, že to zvládne s prstom v nose - najmä na miestach, ktoré dôverne pozná. No jedna vec je mať viac odvahy ako znalostí, druhá vec je, že taký počítač sa na základe odvahy a veľkosti miešku nesmie rozhodovať, môže sa rozhodovať len na základe informácií. To pri takomto manévri nie je ľahké. Jednoducho preto, lebo tak vodičovi i počítaču výhľad do všetkých strán blokujú autá. Akurát počítač má výhodu - schopnosť vidieť aj za roh. Jednoducho frajerina - na počítač - veď si to pozrite sami.

Teraz tu máme ale príklad autonómnej jazdy z opačného konca. Z konca celkom v koncoch - "dnes mi to nejde, radšej ma vypni." Táto hláška by bola fajn, ideálne predtým, než príde ku kontaktu so stĺpom. To sa však očividne nestalo a YTB kanál AI Addict to zaznamenal na kamery. Systém potreboval počas jazdy pred kontaktom so stĺpikom niekoľkokrát pomoc vodiča, navyše sa zreteľne vyhýbal niektorým križovatkám, ktoré boli komplikovanejšie, raz prešiel zreteľne na červenú, niekoľkokrát sa takmer rozhodol zle a zopárkrát musel svoje rozhodnutie zmeniť. Inak už to je skvelé vidieť a každý, kto má predstavu o tom ako komplikovaný je koncept autonómneho auta to dokáže oceniť - že auto urobí chybu a vie ju okamžite a v pravý čas opraviť. No a potom príde situácia, pri ktorej už napravenie chyby zostáva len na vodičovi. A ten to nestihol. Respektíve stihol, no aj tak prišlo ku kontaktu so stĺpikom. Nič vážne sa nestalo, auto to prežilo, posádka tiež. Auto však úplne ignorovalo viditeľné stĺpiky oddeľujúce cestičku pre cyklistov od jazdného pruhu a po zákrute mu rad stĺpikov úplne ušiel a prišlo k nehode. Tesne pred zaznamenanou jazdou bol systém na diaľku aktualizovaný, zdá sa však, že aktualizácia príliš nepomohla, skôr naopak. Nech sa páči, nižšie je zmienené video, ktoré pokračuje aj po kontakte a Tesla si nevie dať radu aj s ďalšími situáciami. Skrátka: blbý deň. Pre pozretie len samotnej situácie opísanej vyššie treba pretočiť na cca 3:10:

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Youtube AI Addict

Komentáre k článku


Stream naživo