2024-03-14 16:50:00
EuroNCAP 2017 VW Arteon
EuroNCAP 2017 VW Arteon
Zdroj: EuroNCAP

EuroNCAP bude trestať za chýbajúce tlačidlá. Všetko sa nemôže ovládať cez displej!

EuroNCAP ako nezávislá organizácia na testovanie bezpečnosti vozidiel chce zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Kým doteraz sa snažila najmä o to, aby mali autá dostatočné deformačné zóny, dostatok airbagov a v poslednom čase aj čo najviac asistenčných systémov, zdá sa, že sa v organizácii konečne zamysleli nad veľkými displejmi, ktoré odvádzajú pozornosť vodičov od diania pred a v okolí vozidla.

Pre výrobcov je jednoduché vopchať všetky ovládacie prvky, všetky automobilové funkcie do dotykových displejov. Usporia tak peniaze a ľudia sú šťastní, lebo majú pocit, že ich autá sú čoraz modernejšie. Lenže auto nie je telefón, i keď to tak niektorí berú. Auto je naďalej viac ako tona kovu a plastov, ktorá pri nedostatku pozornosti vodičov môže ničiť majetok i životy.

Nepozornosť vodičov naďalej zostáva veľkým problémom na cestách a s veľkými displejmi, na ktoré sa treba pozerať, aby v nich človek mohol obsluhovať čokoľvek, sú veľkým problémom. EuroNCAP tak od roku 2026 zavádza nové pravidlá, ktoré spôsobia zvýšenie nárokov na bezpečnosť vozidiel aj v tomto smere. Pokiaľ vozidlo nebude mať aspoň základné ovládacie prvky na samostatných tlačidlách, či páčkach, ktoré môže vodič ovládať aj "naslepo" body a zákonite aj hviezdičky pôjdu dole. Ide o ovládanie funkcií ako znamenie o zmene smeru jazdy, núdzové svetlá, klaksón, stierače, či núdzové volanie.

Zdroj: Škoda

Ktorý výrobca si dnes dovolí riskovať znížené známky za bezpečnosť automobilu? Teda okrem Dacie, ale tá to robí z celkom iného dôvodu a rozhodne zostáva verná klasickým "mechanickým" ovládačom.

Je nepochybné, že toto je len prvý krok v snahe znížiť nepozornosť vodičov vyvolanú ovládaním infotainmentov prostredníctvom dotykových displejov. Ďalším krokom môže byť celoplošný zákaz, ktorý minulý rok predpovedal šéf BMW Oliver Zipse. Ten je presvedčený o tom, že ďalšie zväčšovanie displejov je hazardom v oblasti bezpečnosti a že nakoniec bude musieť prísť legislatíva, ktorá tento displejový ošial stopne.

Dovtedy však môžeme odporúčať iba to, či vždy. Počas jazdy treba mať ruky na volante a oči nasmerované pred vozidlo. Práca s displejmi si žiada odstavenie vozidla. Ak sa vám páči auto, ktoré aj niektoré zo základných funkcií skrýva do displejov a dotykových plôšok, mali by ste zmeniť svoje preferencie...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo