2024-03-21 10:30:00
Audi Q6 a SQ6
Audi Q6 a SQ6 eTron
Zdroj: Audi

Audi varí nový guláš s označeniami áut. Koniec 40 a 55 TDI? Radšej párne, či nie?

Audi po približne 7 rokoch opäť zmení, ba priam vylepší označovanie svojich nových modelov. To budete kukať!

Celý tento príbeh začal v roku 2017, keď Audi predstavilo svoj nový spôsob označovania modelov podľa výkonu. Čísla ako 35, 40, 45, 55 označovali aký veľký potenciál auto má. Motoristi však boli dovtedy zvyknutí na označovanie podľa objemu, takže dlhé roky trvalo, kým niektorí pochopili, že ich A6-tka nemá Podkapotou 5,5 litrový naftový motor, ale iba trojliter navyše s výkonom výrazne pod 550 koní.

Nové elektrické modely značky už od tohto označovania ustupujú a postupne by sa ho mali zbaviť aj tie spaľovacie verzie. Minimálne ak ide o označenie na samotnom aute. Ako píše Autoexpress, v propagačných materiáloch a technických označeniach tieto označenia ešte nájdete, no časom by mohli zmiznúť aj odtiaľ, pretože ich už Audi skrátka nepotrebuje. Toto označovanie je navyše trochu zavádzajúce a najmä pri snahe o zjednodušenie ponuky verzií (súvisiacej s nástupom elektromobilov) prestáva mať zmysel.

Všimnúť si to môžeme na nedávno predstavenom modeli Q6. Ten prichádza na svet v dvoch špecifikáciách. Q6 e-tron Quattro a SQ6 e-tron. Tento model navyše prezrádza aj postupné odčlenenie spaľovacích a elektrických modelov. Poslúžia na to párne a nepárne čísla. Elektrické modely budú mať čísla párne, spaľovače dostanú nepárne. Aj preto sa už čoskoro máme dočkať model A6, ktorý bude len elektromobil, no zároveň príde A7 aj ako kombi... To isté čaká aj súčasnú A4. Elektromobil a spaľovač už A4 nebude. Nástupca si osvojí označenie A5.

Keď pred 7-rokmi Audi navarilo svoj číselný guláš, mnohým prišiel nedovarený a zle vychutený. Keď ale dovarí tento nový guláš, môže z neho byť celkom pochopiteľná pochúťka. Tak uvidíme. Čo poviete, bude vám ľúto za označeniami ako 40 TDI, či 55 TFSI?


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Audi, Autoexpres.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo