2022-05-03 13:45:00
Škoda Fabia 10 TSI
Škoda Fabia 1,0 TSI
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Škoda Fabia Style 1,0 TSI DSG – krásavica z Boleslavi má muchy

Každý ju počas týždňa obdivoval. Myslím, že právom. Objektívne: nevyzerá zle.

Vyzerá lepšie ako tretia generácia, o tom nemusíme pochybovať. A vyzerá inak, než druhá generácia. Ani o tom nemusíme pochybovať. Ja mám pre Fabiu II a jej veselý kukuč slabosť, ale to je môj problém. No a Fabia I? Áno, aj tá bola.

Dizajnu vozidla výrazne pomáha vysoká výbava a množstvo doplnkov. Full LED svetlomety vpredu i vzadu dávajú autu jasný a zreteľný sveteľný podpis i ostré krištáľové detaily v tejto zásadnej oblasti. Výrazná oranžová farba a k tomu čierna strecha s čiernymi diskami zas podčiarkujú akúsi dizajnovú auta. Pekné hodnotné auto, minimálne na pohľad. Aj v interiéri to vyzerá pekne. Palubná doska s nápismi Fabia má svojskosť, guľaté výduchy ventilácie, k tomu výrazná linka pozdĺž celej palubnej dosky a ešte aj digitálny prístrojový štít so „vznášajúcim“ sa displejom infotainmentu – to na dodanie hi-tech fílingu. Skrátka decentná kombinácia oblín s hranami a istá nadčasovosť. Aj istá cenníková daň je prítomná – čím viac zaplatíte, tým krajšie auto dostanete – presne to, čo má dnes dizajn okrem aerodynamiky a svojského štýlu dodávať. A to by bolo tak všetko, čo sa mi chce písať k dizajnu. Skrátka vyzerá pekne, nemusí sa páčiť, to je vec subjektívna. Ale na ulici vyniká a na malé auto slušne reprezentuje. To dobre pôsobí aj na ostatných účastníkov cestnej premávky, ktorí majú inak veľkú chuť tlačiť sa na menšie autá. Tu to zatiaľ nie je také zreteľné, auto vyzerá hodnotne. A aj hodnotne stojí.

Zdroj: Ján Hargaš

Konkrétne tento kus má cenu 23 300 eur, aspoň v čase testu toľko. Teraz možno o pár eur viac. Ceny rastú viditeľným tempom úplne všade. Fabia je za takúto sumu v podstate v plnke, akurát bez najvýkonnejšieho motora. Veľa? Za mňa veľa. Ale čo dnes nie je veľa? Okrem peňazí na účte?

Fabia skrátka stojí toľko, koľko by ani Scala nemala stáť a tá stojí ešte viac. Toľko, koľko kedysi stačilo za akurátne vybavenú Octaviu Combi s motorom zo stredu ponuky.

Ale časy sa menia, ceny sa menia. Štve ma to? Veľmi. Spravím s tým niečo? Vôbec nič. Ale 23 300 eur za Fabiu... tá cenovka ma prenasledovala počas celého testu a otvorene priznávam, že práve tá cenovka ma nútila sledovať detaily. Lebo dobre, pokiaľ je to auto skutočne precízne postavené a nič mu nechýba, keď všetko šliape ako hodinky, v poriadku. Lebo za túto cenu krása a výbava nestačí. Nie úplne. Musí to všetko fungovať. Robiť radosť.

Zdroj: Ján Hargaš

Už asi tušíte, že počas testu nebolo všetko v kostolnom poriadku. Nebolo. Auto malo muchy. Čiastočne za ne môže nábeh výroby, čiastočne však nižší dôraz na detaily, ktorý sa rozlieza celým automobilovým priemyslom. Jednoducho na cibrenie drobností už nie je toľko priestoru a hlavne peňazí. Lebo elektromobily, lebo každé euro, ktoré sa dá vyškrtnúť z bežnej réžie ide do elektromobility a kopy s ňou súvisiacich služieb. A to platí aj o prémiovkách, kde v ostatnom čase badať väčšie nedostatky než v minulosti, a nepíšem o všeobecných klišé v duchu: „všetko staré je lepšie, všetko nové horšie.“ Píšem o detailoch, použitých materiáloch, či lícovaní dielcov a zvukoch, ktoré by doteraz boli v autách neprípustné.

A tak zavretie dverí na Fabii pripomína autá z tejto veľkostnej kategórie, ktoré sa tiež volali na F, avšak končili na avorit. Pomôcka: Fabiavorit to nebol. A tak vzpery piatych dverí majú iba toľko sily, aby veko enormne pomaly vytlačili do polovice chodu. A potom ani na krok. Chlap vezme biceps s tricepsom a so značným jedom to vytlačí hore, ale toto naozaj nie. Že krásne progresívne a neviem aké madlá dverí občas vrznú, dobre. Lepšie ako v Kodiaqu. Ale aby pri prejazde nerovností rezonovali oba predné A-stĺpiky? Áno, auto je tvrdé, príliš tvrdé. Spotrebiteľská rada č. 1 na 18 palcové disky zabudnite, zakážte si ich. Ak ich predsa chcete, potom sa nesťažujte, že vám vŕzgajú stĺpiky a vlastné platničky. Vraj tie stĺpiky mohli vrzgotať pre výmenu čelného skla, ktorá úplne nevyšla. Dobre, bola zima, kamene lietali, určite by som s tým šiel na reklamáciu. To jednoducho nemôže byť.

Zdroj: Ján Hargaš

Jazda je tvrdá. Myslím naozaj tvrdá. Aj na menších dierach hlavne zadná náprava poskakuje akoby tlmiče a pružiny zabudli čo je ich úlohou. S láskou spomínam na Swift Sport spred pár mesiacov, ktorý bol ešte o triedu tvrdší a nepríjemnejší, no aspoň s ním bola zábava. 

Full LED svetlomety sú obstojné, nanajvýš prijateľné a z môjho pohľadu sa investícia do nich neoplatí. Berte základné LED-ky. Nie sú najlepšie, ale priplácať si za Fullky? Nie. Stretávacie svetlá majú automatické nastavovanie sklonu, avšak svietia do zeme, takže mierna zmena sklonu cesty a vidíte dvadsať metrov pred seba, niekedy ani to nie. Diaľkovým svetlám zas chýba výkon i šírka záberu. Dosvit je viac ako slušný, avšak osvetlenie krajníc a priľahlého okolia je nedostatočné a v daždi sa takmer úplne stráca akákoľvek zmienka o osvetlení.

A štve ma aj spôsob ostrekovania svetlometov. Chcete sa zbaviť soľných mazancov na čelnom skle? Keď potiahnete páčku k sebe tak ako v iných modeloch, na okno nedostanete vôbec nič. Iba svetlomety dostanú dávku. Keď potiahnete viac, dávku dostanú svetlomety, potom trošku vy a potom znova svetlomety. A až keď páčkou po silnom pritiahnutí pohnete znova, až vtedy dostanete adekvátne ošpliechanie čelného skla. Fabia fŕka vodu všade naokolo, ale čelné sklo ju príliš netrápi. Ani rýchlo sa znižujúca hladina kvapaliny do ostrekovačov. Toto treba doladiť.

Zdroj: Ján Hargaš

Slabé stretávacie i diaľkové svetlá spôsobili, že som pri nočných jazdách surovo svietil hmlovkami. Naozaj potrebujem vidieť, či mi peknú tváričku Fabie o chvíľu nevylepší tvárička nejakého párnokopytníka.

Motor do kabíny prenáša prekvapivo veľa vibrácií a drsnosti chodu. Isteže, dvojspojka a trojvalec: nejaké vibrácie tam budú, ale na semafore si človek vnímavý a nezvyknutý oddýchne, keď motor zhasne. Prevodovka miestami zmätkuje a jej najväčšou úlohou je očividne podtáčať motor. Ten je síce dobre akusticky izolovaný, avšak pozorné uško jazdiace bez audia (čo sa dnes stáva málokomu) počuje neprimerane zhrubnutý hlas malého trojvalca. A vtedy mu prevodovka dá ešte nižší stupeň. Aby vedel na čo sa má vlastne sťažovať. Bežne radí do 1300-1400 otáčok a na zmenu sklonu cesty reaguje neskoro. DSG som v ostatnom čase chválil za zlepšenie reakcií a aj izoláciu, avšak bolo to v autách väčších. Tu to potrebuje doladiť. Ešteže malo auto k dispozícii manuálne radenie pod volantom. Používal som ho veľmi často. Aj tu to občas pôsobilo, akoby prevodovka podradením chcela spáchať samovraždu. Náradie je dobré, len softvér potrebuje aktualizáciu. A potom, aby som nemal málo, som skúsil radiť manuálne radiacou pákou. Obrátená logika radenia tento nápad rýchlo ukončila. Nie, toto mi mozog neberie (radenie od seba – stupeň vyššie a radenie k sebe stupeň nižšie).

Zdroj: Ján Hargaš

A potom motor zdochne na križovatke. V danom okamihu ste však stlačili plynový pedál v snahe vyjsť z vedľajšej na hlavnú cestu. Ale máte smolu. Nepodarí sa to. Lebo opätovný štart prichádza po dlhšej odmlke, navyše trvá dlho, pretože prebieha štandardným (posilneným) štartérom. V dobe, keď už takmer všetci relevantní hráči majú štart-stop riešený cez mild-hybridnú sústavu a motor sa dokáže naozaj promptne reštartovať je toto nevýslovné utrpenie. Že stačí vypnúť štart-stop? Áno, ale tlačidlo na to už nenájdete len tak pohodené v oblasti palubnej dosky, musíte ísť cez displej infotainmentu a to po každom štarte (tlačidlo sa nachádza aj pri radiacej páke).

Keď potom skúšate rozbeh do medzery medzi idúcimi autami na hlavnej ceste opäť, motor vám znova zdochne. Nie, nie je to pocit ako v autoškole, ale nadávok mám na mysli veľa. Beriem argument, že stále sú malé autá, ktoré mild-hybridný systém nemajú, ale zas viem, že Škoda už má mild-hybridy pre Fabiu takmer hotové. Očakával som, že prídu rovno s novým autom.

Moje odporúčanie: naučte sa štart-stopo vypínať, aj keď je to v menu. A ak vám na to vie dať niekto záruku, vypnite to natvrdo. Akokoľvek sa po tejto vete bude automobilka štorcovať, pre zachovanie mentálneho zdravia vodiča je to žiaduce.

Zdroj: Ján Hargaš

Škoda Fabia novej generácie rozhodne nie je auto, ktoré je celé zle. To vôbec nie. Chýb, ktoré však prešli cez prvotné sito je viac ako som očakával. Áno, auto je komplikovanejšie, doba je zlá a nepraje novým modelom ani z hľadiska čipov, ani z hľadiska vyššie spomenutého prerodu automobiliek. Lenže ani jedno, ani druhé nemusí užívateľa zaujímať. Keď mu auto vŕzga, počuje to, keď je auto tvrdé, vníma to, a keď sa auto stojace na križovatke buď nechce pohnúť v pravý čas, alebo sa trasie ako ratlík v zime, zistí to. A pritom sú to všetko veci, ktoré už v aute nemuseli byť, pretože ani motor, ani prevodovka, ani platforma nie sú nové. Sú len prvýkrát uplatnené pri Fabii.

Chcem veriť tomu, že sa všetky tieto veci rýchlo napravia. V skutočnosti nie sú závažné a nezaslúžia si toľko priestoru, koľko som im venoval. Ale jasne vysvetľujú, prečo ma auto sklamalo a svoje hodnotenie musím zdôvodniť. Poďme ale na pozitívne stránky, lebo tých je viac ako negatívnych a sú významnejšie. Akurát človek ako ja ich už až tak veľmi nevníma, lebo stále presadá z jedného nového auta do druhého, a potom si všimne iba tie faktory, ktoré nespĺňajú vysoké očakávania. A o nich ste čítali doteraz.

Zdroj: Ján Hargaš

Výbava

Áno, toto je nepochybne silná stránka modelu. Ak si odmyslíte detské mušky a úvodné zakopnutia, po naštudovaní dostupnej výbavy, očká sa vám iste rozžiaria. Ja si odmyslím aj "fujedky" a prejdem rovno na digitálny prístrojový štít. Síce verzia od Škodovky z môjho pohľadu nemá dostatočné možnosti sledovania informácií o vozidle a ani prepínanie sledovaných údajov vôbec nie je intuitívne, no je tam a kto chce, môže si tam sledovať (zabudovanú) navigáciu. Tá je tu tiež, spolu s kopou veľkých displejov stredového centrálneho... oného. Pláva vo vzduchu a má pekné zobrazenie. Mne osobne by ale stačil menší kus nábytku a k tomu zrkadlenie obsahu CarPlay i Android Auto. A CarPlay je bezdrôtový. Nevyužívam. V ostatnom čase som prešiel na starosvetské prepájanie obsahu a telefonovanie cez bluetooth bez zrkadlenia, ale sledovať si navigáciu na displeji infotainmentu stále považujem za fajn vec. Ak sa to pravda nezasekne.

Pozitívnou správou je dynamika. Testovaný automobil mal Podkapotou trojhrnček s označením 1,0 TSI vo verzii 81 kW. Prevodovka síce je občas zbesilá a občas nechápavá, no pri prudkej akcelerácií umožňuje motoru zaberať najlepšie ako vie.

Zdroj: Ján Hargaš

Zo 60 na 100 km/h zrýchľuje bez prípravy za 6,53 sekundy. Z 80 na 120 km/h to je za 8,75 sekundy. Pekné čísla. Motorček ide do otáčok s chuťou a ľahká Fabia aj so štyrmi na palube vie myknúť krkom posádke s intezitou, ktorú som pri drobnom motore neočakával. A to som ho jazdil už x-krát, no väčšinou pri autách vyššej stavby s vyššou hmotnosťou. Tu je to radosť a motor pracuje ozaj dobre. Len pokiaľ túžite väčšmi po dynamike, kúpte si štvorvalec. Mám tendenciu odporučiť ho každému, ale ako píšem, pokiaľ máte radi skôr pohodové tempo a predbiehate iba na dobre známych cestách s mimoriadnym prehľadom o situácii pred vami, štvorvalec nepotrebujete. Alebo kompromis: silnejší trojvalec s manuálom. To znie dobre. Pre ufrflaného motoristu možno veľká tabletka, ale autu svedčí.

Moja priemerná spotreba bola 6,7 litra benzínu na 100 km. Výrazne som sa neponáhľal, ale ani sa nesnažil o úspornosť. Spotreba zodpovedá nájazdu v pomere kilometrov 50% na diaľnici, 40% na okreske a 10% v meste. V meste i na diaľnici spotreba stúpne, ale ani pri vytrvalej jazde rýchlosťami 130-135 km/h som neprekonával hranicu 7,5 litra na 100 km. Aj to hovorí o zhode medzi veľkosťou a silou motora a karosérii, ktorou auto disponuje. Inak, pri 135 km/h na tachometri auto točí 3000 ot/min. To nie je problém. Problém je hlučnosť, ktorá do auta vstupuje pravdepodobne cez podvozok. Tie kolesá a pneumatiky robia väčšiu neplechu než motor. Druhá vec je, že vo veternom počasí sa zle počujú spolujazdec a vodič. V tuneli zas máte pocit, že vám nedoliehajú okná. V triede to ale nie je horšie ako priemer. Je to v poriadku. No po presadnutí z drahšieho a väčšieho auta to prekvapí.

Zdroj: Ján Hargaš

Potešujúcou správou sú funkčné a bohato zastúpené asistenčné systémy. Najviac ma potešil adaptívny tempomat a samozrejme sledovanie slepých uhlov, či dopravných značiek a výstraha pred nebezpečenstvom nárazu. Lane assist má tendenciu hnevať na rozbitých cestách, ale dá sa vypnúť dvomi klikmi na volante a na diaľnici sa zíde.

Celkovo je Fabia dobre navrhnuté a dobre vybavené auto. Osobne by som zatiaľ nešiel do automatickej prevodovky, i keď je možné, že problémy, ktoré som s ňou mal ja, už vo výrobe odstránili, či aspoň zjemnili. Druhá vec je, že auto má za sebou už pár tisíc kilometrov a nie každý novinár má pravú nohu, niektorí majú kopytá. Počas 500 km sa ale správanie automatu nezmenilo. Štart-stop systém, slabé vzpery piatych dverí a vrzgoty v kabíne – toto ma hnevalo najviac. Na kúpu neodporúčam full led svetlá. Ideálne je siahnuť po jednej z výbav Ambition a Style a pokojne aj so základným benzínovým turbomotorom. Aj 95 koní totiž autu stačí na pokojné jazdenie. Dynamický dizajn ale žiada silnejší motor. Ideálom tak zostáva 1,5 TSI a najlepším kompromisom verzia 1,0 TSI 81 kW s manuálnou prevodovkou a výbavou Ambition/Style. Tam ani cena nebude taká kontroverzná ako v prípade testovaného auta. Fabia to má za 6 z 10. Nepochybujem o tom, že Fabia má potenciál na viac. Hádam ho aj naplní - ten potenciál.

Zdroj: Ján Hargaš

Technické údaje

Model: Škoda Fabia 1,0 TSI DSG
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 999
Prevodovka: 7-stupňová DSG
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  81/5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 200/2000-3000
Maximálna rýchlosť (km/h): 205
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,9
Spotreba kombinovaná 5,5-6,1
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4108/1780/1459
Rázvor náprav (mm): 2564
Objem batožinového priestoru (l): 380
Objem palivovej nádrže (l): 40 (50 v závislosti od výbavy)
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1187-1339
Užitočná hmotnosť (kg): 405-528
   
Základná akciová cena modelu: 12 990 €
Základná akciová cena verzie: 17 990 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku