2014-04-16 04:15:00
Šoféruješ. Esmeskuješ. Zaplatíš!
Šoféruješ. Esmeskuješ. Zaplatíš!
Zdroj: NHTSA

OTRASNÉ VIDEO: Keď piješ, nešoféruj – keď šoféruješ neesemeskuj

Ak esemeskujete za volantom, je riziko nehody u vás až 23-násobne vyššie!

Používanie telefónu za volantom sa pokutuje pomerne prísne. Písať SMS je trocha problém. Robia to hlavne mladí ľudia, ktorí si tak krátia samotu za volantom pri dlhej ceste.

Tiež americkí teenageri esemeskujú za volantom „o život“. V USA postupne pribúda počet štátov, ktoré zákonom zakazujú esemeskovanie počas šoférovania. Prieskumy ale ukazujú, že aj keby bolo zakázané vo všetkých 50 štátoch, hlavne mladí ľudia by to aj tak ignorovali napriek tomu, že písanie SMS za volantom 23 krát zvyšuje riziko nehody.

Podľa polície sa pritom takmer nedá dokázať, že vodič správu na mobile vyťukáva. „Je naozaj ťažšie pristihnúť vodiča pri čine, na rozdiel od telefonovania, keď má mobil pri a je možné ho aj odfotiť,“ cituje agentúra Reuters hovorcu polície v Kalifornii, kde zákaz písania esemesiek platí. „Napríklad od polovice roku 2008 do konca roka 2009 vydala polícia v Kalifornii 163 tisíc pokút za telefonovanie počas jazdy, ale len 1400 pokút za písanie správ,“ dodal hovorca Fran Clader.

SMS ako fenomén aj za volantom

Bez mobilu za volantom sa často nezaobídu ani vodiči v iných krajinách: podľa výskumu spoločnosti Nuance Communication na tisícovke vodičov z Nemecka, Japonska a USA počas jazdy prijíma esemesky pätina šoférov. A celých 16 percent dokonca esemesky píše. Kým aj „obyčajné“ telefonovanie podľa odborníkov pozornosť tlmí, esemeskovanie ju priamo zabíja.

Počet odoslaných textových správ sa podľa agentúry Reuters za posledné roky prudko zvýšil na viac ako desaťnásobok. Napríklad ešte za rok 2009 ich Američania poslali jeden bilión, teda 1 000 000 000 000 (alebo ako sa u nich označuje - „trilión“). Zo všetkých strán silnejú hlasy, aby sa posielanie správ spoza volantu zakázalo na federálnej úrovni.

Aj preto americký Úrad pre bezpečnosť dopravy na diaľniciach prišiel s reklamou, ktorá sa snaží varovať pred esemeskovaním za volantom. Ako to už pri podobných reklamách dnes býva zvykom, nerobí žiadne ohľady. Tridsaťsekundová reklama zobrazuje skupinku mladých ľudí, ako idú autom. Dobre sa bavia a užívajú si to. Dievča za volantom zrazu vytiahne mobil, aby odpísala na správu, ktorá jej práve prišla. Niečo vďaka tomu prehliadla. To niečo je veľmi dôležití, ako sa ukáže...

Potom to už má všetko rýchly spád. Po vojdení do križovatky sa v zábere kamery objaví nákladné auto, ktoré vrazí do osobného auta a v kotrmelcoch ho odmrští preč. Následky sú tragické. Nasleduje jednoduché motto: „Keď píšeš správy, nešoféruj.“ V inej verzii konca tohto spotu je odkaz ešte jednoznačnejší: „Šoféruješ. Esemeskuješ. Zaplatíš.“

 

Jozef Vydra
ZDROJ: NHTSA

Komentáre k článku


Stream naživo