2018-06-28 06:10:00
Honda CR-V 2018
Honda CR-V 2018
Zdroj: Honda

VIDEO: Honda CR-V prichádza s novými technológiami

Čoraz častejšie potrebujeme rýchle a prehľadné informácie. Fotky, alebo videá.

Vychádzame vám takto v ústrety, pretože Honda takouto formou predstavuje svoj najnovší model CR-V. Odhalila technické detaily doteraz najsilnejšieho, najbezpečnejšieho a najdynamickejšieho modelu CR-V.

Video prehľadnou formou ukazuje jednotlivé technické riešenia, fotografie ich dopĺňajú. Netreba veľa čítať, iba sa pozerať. Tak to skúste, či takéto riešenie je to, čo vyhovuje pri získavaní informácií aj vám...

No ak by ste predsa len chceli zistiť aj podrobnosti jednotlivých riešení, tu je aj ich popis:

Honda odhalila technické detaily modelu CR-V

Nová generácia ocele s mimoriadne vysokou pevnosťou prispieva k doteraz najľahšiemu a najtuhšiemu podvozku CR-V.

Prejavuje sa to aj v zlepšenej odolnosti voči nárazom. Úplne nové odpruženie zabezpečuje pohodlie a dynamiku jazdy. Vďaka od základov prepracovanej technológii má nová Honda CR-V vyznačuje najtuhší a najprepracovanejší podvozok v histórii tejto značky. Platformu s vysokou tuhosťou a nízkou zotrvačnosťou sa podarilo vyrobiť vďaka novej konštrukcii karosérie, v ktorej sú využité moderné ľahké materiály s vysokou pevnosťou v ťahu.

Zdokonalené výrobné procesy

Nová generácia za tepla lisovanej ocele s mimoriadne vysokou pevnosťou sa v novej Honde CR-V použila prvýkrát a tvorí 9 % konštrukčného rámu nového modelu. Výsledkom je zvýšená pevnosť v oblastiach najviac namáhaných pri náraze a zároveň aj znížená celková hmotnosť podvozku.

Kombinované použitie vysoko pevných ocelí 780 MPa, 980 MPa a 1500 MPa dosiahlo v novej CR-V 36 % , pričom v predchádzajúcom modeli to bolo len 10 %. Táto kombinácia vynikajúcich materiálov a nových inžinierskych procesov viedla aj k 35 % zvýšeniu tuhosti v ohybe a 25 % zvýšeniu torznej tuhosti.

Počas zhotovovania karosérie sa najprv zostaví celý vnútorný rám, potom vonkajší rám a napokon sa spoja. Táto výrobná technológia je celkom odlišná od konvenčnej metódy montáže rámu karosérie, ale významnou mierou prispieva k jeho celkovej tuhosti.

Dynamika a komfort

Úplne nové odpruženie dopĺňa zvýšenú tuhosť karosérie a prispieva k najviac na vodiča zameranej dynamike v histórii modelu CR-V. Voči jeho predchodcovi sa zlepšil jazdný komfort a nové mechanické nastavenie je navrhnuté tak, aby bolo vhodné pre akýkoľvek stav povrchu ciest.

Predné odpruženie so vzperou MacPherson s dolným ramenom zabezpečuje vysokú priečnu tuhosť pre lineárne ovládanie a malú pozdĺžnu tuhosť pre optimalizovaný súlad pri jazde. Usporiadanie nového viac prvkového zavesenia poskytuje zvýšenú stabilitu a predvídateľnosť pri jazde vysokou rýchlosťou, vynikajúci jazdný komfort a priamejšie ovládanie v spojení s elektrickým posilňovačom riadenia.

Samotné riadenie tvorí systém dvojpastorkového hrebeňového riadenia s elektrickým posilňovačom a meniteľným prevodom, ktorý je v tomto CR-V pre európsky trh špeciálne doladený tak, aby poskytoval výnimočnú spätnú väzbu, zlepšenú priamosť, plynulosť a presnosť.

Tuhý zadný stabilizátor umožňuje ostrejšie vjazdy do zákrut a zmenšuje nakláňanie karosérie. Nová, pružne uložená plávajúca konštrukcia pomocného rámu, zlepšuje izoláciu hluku v porovnaní s predchádzajúcim modelom CR-V. Vpredu aj vzadu sú namontované hydraulické puzdrá pruženia, štandardne používané v luxusných vozidlách. Vďaka nim sa dosiahla vynikajúca izolácia pri jazde a zlepšilo sa potláčanie vibrácií podvozku.

Asistent agilnej jazdy (AHA) a systém AWD v reálnom čase

Asistent agilnej jazdy (AHA) od Hondy je do CR-V zabudovaný prvýkrát. Elektronický systém stabilizácie je upravený špeciálne pre Európu tak, aby zodpovedal typickému stavu povrchu vozoviek a štýlom jazdy. Na vstupy do riadenia reaguje jemnou a diskrétnou pomocou pre zvýšenie bezpečnosti a plynulejšie, predvídateľnejšie správanie vozidla vrátane stabilného prechádzania ostrých zákrut. To aj pri zmene jazdných pruhov na kruhových objazdoch pri nízkych aj vysokých rýchlostiach.

Najnovšia technológia pre pohon všetkých kolies od Hondy – „AWD v reálnom čase, s inteligentným systémom riadenia Intelligent Control System™“ – sa do novej Hondy CR-V dodáva ako výberová možnosť. Výsledkom aktualizácií softvéru systému AWD je schopnosť odoslať na požiadanie až 60 % krútiaceho momentu zadným kolesám, hlavne pri strmom stúpaní. Rozdelenie krútiaceho momentu môže vodič sledovať na ukazovateli na prístrojovom paneli. Systém ponúka cez spätnú väzbu od snímačov rýchlosti zatáčania a riadenia dynamickejšie vlastnosti v ostrých zákrutách.

Najlepšie bezpečnostné vlastnosti v triede

Ako vo všetkých vozidlách od spoločnosti Honda, aj v novej platforme CR-V je zabudovaná exkluzívna nová generácia konštrukcie karosérie ACE™ (Advanced Compatibility Engineering). Jej súčasťou je prepojenie predných rámov. Cieľom je absorbovať a vychýliť energiu pri čelnom náraze. Systém Hondy nebol vytvorený len s myšlienkou na „vlastnú ochranu“, ale aj s cieľom minimalizovať poškodenie iných vozidiel v prípade čelnej kolízie prostredníctvom reišenia „kompatibility“, ktorý absorbuje energiu nárazu a cez niekoľko záťažových trás ju odchyľuje okolo priestoru pre cestujúcich v automobile Honda.

Pasívny bezpečnostný systém ACE™ tvorí doplnok balíka aktívnej bezpečnosti Honda Sensing® a asistenčných technológií CR-V, ktoré sú namontované vo všetkých verziách. Patrí sem systém pre udržanie v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat, systém varovania pred čelnou kolíziou a brzdový systém na zmiernenie následkov nehody.

Prvé dodávky najnovšej Hondy CR-V do Európy sa očakávajú na jeseň 2018, pričom už od začiatku bude k dispozícii 1,5-litrový benzínový motor VTEC TURBO a hybridné modely budú nasledovať začiatkom roku 2019.

Komentáre k článku


Stream naživo