2024-04-17 10:51:00
Nissan Qashqai 2024
Nissan Qashqai 2024
Zdroj: Nissan

FOTO + VIDEO Nissan Qashqai má novú tvár: unikátnejší dizajn, exkluzívnejší interiér

Nissan práve zverejnil aktuálizáciu svojho kľúčového modelu v Európe.

Nový model je už dnes prakticky neprehliadnuteľný, po facelifte má dizajn ešte výraznejší. A aby toho nebolo málo, značka pripravila výbavu N-Design, ktorá posunie dizajnovú latku auta ešte ďalej a drobnými výrazovými prostriedkami auto spraví ešte neprehliadnuteľnejšie.

Nový Nissan Qashqai je na trhu už vyše troch rokov. Celkovo však vozidlo toho roku dovŕšilo dospelosť a azda preto si darovalo vynovený vzhľad. Facelift je celkom pochopiteľný a ide o úpravu v polovici životného cykla. Treba napísať, že auto je aj bez neho celkom jasne odlíšiteľné od ostatných modelov v triede. Automobil tretej generácie sa teší naďalej obľube. Na starom kontinente sa z tretej generácie predalo už 350-tisíc, z toho 100-tisíc s hybridným pohonom e-Power, v ktorom sa o pohon kolies stará iba elektromotor, kým spaľovací motor vyrába elektrinu ukladanú do batérie. Hybrid jazdí ako elektromobil, no netreba ho nabíjať. Tento nisaňácky hybrid zostáva v ponuke motorizácií naďalej, rovnako tak tradičnejšie aliančné mild-hybridy, ktorých základom je motor 1,3 s turbom. Jeho rôzne špecifikácie a verzie nájdete v autách aliancie Nissan, Renault i Mitsubishi, no rovnaký základ motor zdieľa aj s vozidlami značky Mercedes. V aktuálnej ponuke je vďaka palete benzínových mild-hybridov zastúpený aj pohon všetkých kolies s prevodovkou X-Tronic.

Predná maska vozidla je inšpirovaná vzormi starovekého japonského brnenia. Po novom pozostáva z desiatok trojrozmerných prvkov v tvare čiarky lakovaných vysokolesklou čiernou farbou, ktoré majú vytvárať dojem vznášania sa v priestore. Po stranách centrálnej časti tvoria "čiarky" trojuholníkový tvar od nových svetlometov až po bod na strane tabuľky s evidenčným číslom sú s povrchovou úpravou saténového chrómu. Bočné strany nárazníka sú vo farbe karosérie a pod tabuľkou s evidenčným číslom až po spodné rohy nárazníka sa tiahne čierny pás s lesklým povrchom. Pod chladiacim otvorom sa nachádza tenký pruh vo farbe karosérie. Úpravy sa týkajú aj predných svetiel, ktoré prešli zúžením, pritom majú modul adaptívnych diaľkových svetiel doplnený menšou jednotkou pre širšie rozloženie svetelného lúča tak, aby svetlá lepšie rozložili svetelný lúč aj za zhoršených podmienok vrátane hmly. Úpravy sa dotkli i zadnej časti vozidla, vrátane svetiel. Tie sú tvarovo stále, no technika sa pomenila. Nissan Qashqai stojí po novom na 18-palcových kolesách už v základe, no vybrať si môžete dizajny s rozmerom až do 20 palcov. Výrobca namiešal aj tri nové farby. Živšia a výraznejšia by mala byť biela perleť, perleťová je teraz aj čierna a úplne nová je farba s názvom Deep Ocean, ktorú nájdete v galérii.

Interiér je vo vyšších výbavách doplnený Alcantarou na prístrojovej doske, obložení dverí, lakťových opierkach a ďalších miestach tak, aby sa zvýšila vnímaná kvalita interiéru. To isté platí aj o lištičkách a čalúneniach, ktoré jemnými úpravami vzorov a prešívania i použitých materiálov pracujú na ďalšom zvýšení vnímanej kvality.

Zdroj: Nissan

Zákazníkov poteší, že parkovací asistent vrátane kamerového systému okolo vozidla prešiel aktualizáciou. Zobrazenie je zreteľnejšie a intuitívnejšie. Systém má aj funkciu 3D ktorá umožňuje vodičovi vidieť vozidlo nielen zhora, ale aj vybrať si jeden z ôsmich rôznych vonkajších kamerových bodov, aby si mohol prezrieť vozidlo spredu, zozadu, zboku alebo z rohov a prípadne identifikovať neviditeľné vonkajšie nebezpečenstvá. Parkovací kamerový systém funguje v spolupráci so systémom na monitorovanie pohybujúcich sa objektov, ktorý vydá varovný signál, keď zaznamená pohybujúci sa objekt v blízkosti vozidla.

Ďalšou novou inteligentnou funkciou je „pamäť polohy parkovacieho miesta“, ktorá umožňuje vodičovi modelu Qashqai ukladať často navštevované parkovacie miesta, takže auto automaticky rozpozná polohu pomocou GPS.

Nissan taktiež rekalibroval asistenčné systémy vrátane núdzového brzdenia, či udržiavania v jazdných pruhoch. Svoje preferencie nastavení asistentov môžete ovládať na ľavom ramene volantu a stačia na to dva kroky.

Infotainment spolupracuje s Googlom, štandardne auto dostanete so zabudovanými mapami od googlu, s ktorými môžete ďalej pracovať cez osobné konto Google, takže omnoho jednoduchšie dokážete vyhľadať obľúbené miesta a podobne. Cez frázu Hey Google môžete ovládať niektoré funkcie vozidla vrátane ventilácie, či navigácie. Pozrite si galériu, je v nej toho naozaj dosť.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo