2017-05-22 15:00:00
Nehoda pri preprave vrtule
Nehoda pri preprave vrtule veternej elektrárne

VIDEO: Veterné elektrárne sú nebezpečenstvom pre dopravu!

Pýtate sa, čo majú tieto dve na pohľad nesúvisiace témy spoločné?

Nuž viac, ako sa mohlo zdať. Okrem toho, že veterné turbíny zohyzďujú krajinu a točiace sa listy u mnohých vodičov odpútavajú pozornosť od diania na ceste, stávajú sa prekážkami na ceste. Dokážu zavadzať na ceste počas premiestňovania z výroby na miesto montáže. Ich doprava na miesto určenia, kde majú byť osadené, totiž nebýva jednoduchá, ani rýchla (a vôbec nie lacná...).

Prepraviť súčasti stožiarov je jednoduchšie, bývajú zložené z viacerých častí. No listy vrtúľ takú možnosť nedávajú a treba ich prepraviť v jednom kuse. Občas to býva celkom zaujímavé divadlo, ako sme mali možnosť vidieť v minulom roku v Číne. Niekedy však preprava 50 metrového listu turbíny nevyjde podľa predstáv prepravnej firmy.

V Nemecku museli pred necelým týždňom, 16. mája uzavrieť takmer na celý deň diaľnicu pre nehodu kamiónu prepravujúceho list turbíny veternej elektrárne. Dopadlo to však ešte nakoniec relatívne dobre. Namiesto úchvatného zážitku sa takáto nadrozmerná preprava skončila nehodou. Predsa len, päťdesiat metrov dlhý list turbíny nie je práve veľmi skladná vec. Preto treba pri jej preprave postupovať nanajvýš opatrne.

Vozidlo malo list vrtule priviezť pre veternú farmu v Bielefelde-Eckardtsheime. Od zjazdu z diaľnice, to bolo ešte niekoľko kilometrov. Preprava objemné krídla sa pripravovala dlho, muselo sa pripraviť aj okolie. Na niektorých miestach plánovanej cesty odstránili semafory a na prekrytie zelených plôch položili  oceľové dosky.

Nehoda sa stala na diaľnici A33 medzi križovatkou Bielefeld a výjazdom Senne okolo piatej hodiny ráno. Do kamiónu, ktorý prevážal list vrtule a odbočoval na Osnabrück, narazil 61 ročný vodič nákladného auta idúci za ním. To spôsobilo, že list vrtule spadol z návesu. Keď sa chcel vodič vyhnúť, list vrtule poškodil jeho kamión a vzpriečil sa a vzpriečil sa kolmo na smer jazdy cez jazdné pruhy diaľnice. Práve v tom čase išiel v opačnom smere iný kamión, ktorý sa s listom zrazil a vážne poškodil kamión. Jeho 46 ročný vodič sa ťažko zranil. Aj 61 ročný vodič bol zranený, oboch odviezli sanitky.

Diaľnicu uzavreli v oboch smeroch, odstraňovanie sklolaminátového listu vrtule veternej elektrárne bolo komplikované. Museli ju najprv rozrezať na menšie kusy, ktoré neskôr transportovali preč. Nečudo, že sa vytvorili dlhé kolóny. Diaľnicu otvorili nakoniec až o 19:15. Polícia vyčíslila škodu na 460 000 eur.


ZDROJ: dpa

Komentáre k článku


Stream naživo