2024-03-22 10:51:00
SEAT a Cupra mali
SEAT zbalí kufre Cupre a pošle ju na skusy do Emeriky
Zdroj: SEAT, Cupra

SEAT nikam neodchádza. Zato CUPRA sa balí a ide na skusy do USA. Prepáč Škoda

O tom, že Škoda do Emeriky nevycestuje už vieme dlhšie. VW sa ale predsa odhodlá a uvedie tam novú značku.

O Škodovke sa kedysi hovorilo ako o čiernom koňovi koncernu. Spomínala sa aj v súvislosti s expanziou nemeckého výrobcu na americkej pôde. Nikdy sa však tieto plány nezrealizovali a človek veci neznalí by mohol nadobudnúť dojem, že VW už Škodovku až tak neľúbi. V skutočnosti tu o nejakej láske nemôže byť reč a Škoda má v mnohých ohľadoch významnú úlohu i v globálnom meradle - v Mladej Boleslavi by vedeli dlho a zanietene hovoriť o tom ako dôležité sú pre koncern atmosférické motory, o ktorých vývoj sa stará Škoda a ktoré živia dopyt po celom vzdialenom svete... Ale o tom zas inokedy.

Je nepochybné, že až absurdne vysoký rast, ktorý zaznamenáva značka Cupra tu nie je len preto, lebo bronzová je in, deje sa tak aj preto, lebo patrí do plánu koncernu a Cupra si svoje úlohy plní nadmieru dobre. Až tak, že sa v nedávnej minulosti hovorilo dokonca o utlmení materského SEATu, ktorý akoby všetku hybnosť odovzdal potomstvu a sám sa začal venovať účtom, či záhradke.

Výročná správa SEATu a Cupry ale ukazuje, že to tak nebude. SEAT nikam neodchádza, chystá aktualizácie svojich súčasných modelov, bude sa venovať primárne spaľovacím motorom a sám musí prísť na to, ako sa postaví k elektromobilite, ktorú tak nezištne venoval svojmu mláďaťu menom Cupra.

Zdroj: SEAT, Cupra

A práve vlna úspechu elektromobilov a fakt, že Cupra je coool - viac než ktorákoľvek iná značka výrobcu - pomôže k tomu, aby sa do konca dekády tento španielsky tvor objavil aj v USA. A samozrejme, nepôjde tam s TSI motormi, ale s elektrickými autami. Prvým modelom má byť elektrický Formentor. O ňom ale zatiaľ veľa nechyrujeme ani tu v Európe, takže zostane prekvapením. Za Formentorom by mali v rýchlom slede nasledovať ďalší nasledovníci, najmä väčšie športovo osolené SUV. Spomína sa nejaký ten Terramar, či fabrika v Mechiku a nový biznis model. Pravdepodobne to bude aspoň z časti online a pravdepodobne to využije sieť, ktorú v Emerike vybudoval VW...

No a ešte trochu všeobecnej omáčky o nestabilite vo svete, o výzvach na rok 24 a o dvoch menách, ktoré sa na nás chystajú - Tavascan a Terramar. A to by aj stačilo, nie? Cupre i SEATu sa nadmieru darí a pomôcť má aj napríklad nový Tavascan. Nájdete ho v galérii, aj tie výsledky.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SEAT

Komentáre k článku


Stream naživo